Vladimír Burjánek: Babičky

6. květen 2018

Zkuste si pozorně všimnout, jak neuvěřitelně se mění svět kolem nás, lidé, technika, slovník, oblečení, prostě všechno. Nedávno jsem v televizním pořadu viděl krásnou maličkou venkovskou babičku, ustrojenou tak, jak na své babičky vzpomíná moje generace. 

V dlouhých šatech, nebo sukni, v nenápadné blůze s dlouhými rukávy, samozřejmě zástěrou a nezbytným šátkem na hlavě. Když si naše babičky oblékly sváteční šaty či kabát, do ruky vzaly samozřejmě tašku.

Na památeční fotografii z mé promoce má babička sváteční vlněný zimník, pochopitelně . hodobóžový šátek a tašku, ne kabelku. Doma patřila zástěra pro ženy k samozřejmé součásti oděvu.

Babička dítě čtení

Bylo by zajímavé zjistit, kolik se jich prodá dnes, navzdory vaření na všech televizních stanicích. Asi málo. Spíš je dostávají z recese pánové jako důvtipné dárky. Jestliže dříve platilo, že mladá nevěsta vstupovala do svazku alespoň se základní průpravou ve vaření, kuchařské umění současných mladých dívek nebývá povětšinou nijak oslnivé.

Proto možná zástěry nepotřebují. Hambáč, nebo polotovar uvaří pohotově v mikrovlnce.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.