Vláda zvýšila jednorázový příspěvek pro důchodce. Místo 600 dostanou 900 korun, ale v únoru

18. září 2015

Jednorázový příspěvek pro důchodce bude vyšší. K původně navrhovaným 600 korunám, které měli penzisté dostat v prosinci, přidala vláda dalších 300 korun. Upraví kvůli tomu návrh zákona, který je už ve sněmovně. Peníze dostanou senioři v únoru.

„Zjistili jsme, že tak, jak je nastaven mechanismus valorizace, to vyjde od ledna na skutečně směšně nízkou částku, a to 40 korun, protože nerostly mzdy a nebyla téměř žádná inflace,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD.

„A tak jsme se hned v rámci koalice sešli, abychom to důchodcům a důchodkyním vykompenzovali.“

„Dohodli jsme se samozřejmě v rámci možností státního rozpočtu na tom, že jednorázový příspěvek bude navýšen na 900 korun,“ oznámila Marksová.

Důchodci by měli tuto částku dostat až v únoru příštího roku, nikoli letos v prosinci, jak se původně předpokládalo.

Se zvýšením příspěvku počítá i státní rozpočet na příští rok. I s valorizací přijde na necelé čtyři miliardy korun.

Opozice změnu vítá

„Těch 900 korun se už více blíží tomu, co jsme chtěli my,“ uvítal zvýšení příspěvku z 600 na 900 korun předseda ODS Petr Fiala.

Podle Jiřího Dolejše z KSČM by se ale mělo důchodcům přidat víc a trvale. „Já myslím, že důchodci jsou dnes v takové situaci, že každá koruna dobrá.

„Ale do budoucna je zajímá především valorizační schéma. Aby byly zvýšeny především nejnižší důchody a aby se dohnal propad z minulých let. To ani těch 900 korun bohužel zcela nepokryje,“ poznamenal Dolejš.

autoři: vma , mkp
Spustit audio