VIZOVICE - příběhy, životy a osudy významných osobností

Vizovice jsou město v okrese Zlín ve Zlínském kraji, 14 km východně od Zlína v podhůří Vizovických vrchů na soutoku Lutoninky a Bratřejovky. Žije zde přibližně 4 800 obyvatel.

Osobnosti, které se ve Vizovicích narodily, nebo zde žily a tvořily:

Štěpán Gavenda

Narozen 25. 06. 1920 ve Vizovicích, zemřel 28. 06. 1954 v Praze. Účastník odboje. Štěpán Gavenda se vyučil jako strojní zámečník, ale během života vystřídal celou řadu zaměstnání. Po válce žil v Jirkově na Chomutovsku. Po únorovém komunistickém převratu 1948 se zapojil do převádění lidí přes hranice a úspěšně jich převedl přes 60. V červenci 1949 byl chycen na pražském Wilsonově nádraží členy StB. Kvůli pravidelným útěkům a své nenapravitelnosti z pohledu režimu byl odsouzen k smrti. O jeho osudu se můžete více dozvědět ZDE.

Rudolf Jelínek

Narozen 20. 06. 1892 ve Vizovicích, zemřel 29. 09. 1944 v Osvětimi. Český podnikatel. Narodil se ve Vizovicích jako syn židovského majitele jedné z tamních pálenic Zikmunda Jelínka. S bratrem Vladimírem Rudolf začal později otcův podnik rozvíjet. Ve 30. letech se podnikání Rudolfa Jelínka úspěšně rozvíjelo, v roce 1934 se prosadil i na americkém trhu. Politický vývoj a související události ale expanzi firmy zastavily. Dne 23. ledna 1943 byl Rudolf Jelínek odtransportován do Terezína, odkud byl 29. září 1944 převezen do Osvětimi, kde zemřel. Rozhovor s členem rodu Jelínků si můžete poslechnout ZDE.

Zikmund Jelínek

Zikmund Jelínek s vnoučaty

Narozen 05. 07. 1859 v Luhačovicích, zemřel 12. 03. 1936 v Olomouci. Český podnikatel. Příchod rodiny Jelínků do Vizovic se datuje do roku 1882, v tomto roce. Původní panskou pálenici majitel Aron Eichen svěřil do pronájmu Jakubovi Jelínkovi. Ten ji nikdy neprovozoval kvůli svým vlastním aktivitám v Luhačovicích. Vedení palírny tak svěřil svému synovi, Zikmundovi Jelínkovi. Ten zužitkoval své zkušenosti a založil palírnu Zikmunda Jelínka v roce 1891, kterou později předal svým synům a v roce 1919 odešel na odpočinek do Olomouce. Poslechněte si příběh rodiny Jelínků ZDE.

Bolek Polívka

Bolek Polívka

Narozen 31. 07. 1949 ve Vizovicích. Český herec, mim, klaun a scénárista. Vystudoval brněnskou JAMU a od roku 1972 působil v divadle Husa na provázku. V roce 1993 si v Brně založil vlastní Divadlo Bolka Polívky. Ztvárnil řadu divadelních, filmových a televizních rolí. Ve svých autorských pantomimických inscenacích, které si sám režíroval a vytvářel v nich hlavní role se inspiroval klauniádou, komedií dell'arte i filmovou groteskou. Poslechněte si záznam rozhovoru s „králem Valašska“ Bolkem Polívkou ZDE.

Antonín Vysloužil

Narozen 12. 02. 1890 ve Věrovanech, zemřel 09. 12. 1945 u Kolína. Farář a starosta Vizovic. Za druhé světové války spolupracoval s protinacistickým odbojem. Po válce kritizoval fakt, že se na Zlínsku v komunistické straně na čelních postech prosadili konfidenti gestapa a dalších nacistických úřadů. Nedal se zkorumpovat ani zastrašit a pokoušel se dosáhnout obžaloby řady komunistických pohlavárů ze Zlína. Dva příslušníci zlínské organizace jej na příkaz vedoucích představitelů zlínských komunistů zavraždili vyhozením z jedoucího rychlíku. V prosinci 1995 byl Antonín Vysloužil poctěn čestným občanstvím Vizovic. Poslechněte si příběh osobní statečnosti Antonína Vysloužila ZDE.

autoři: Český rozhlas Zlín , Petr Krygel
Spustit audio