Vítězslava Kaprálová každého uhranula. Proto jsem o ní napsala hru, říká spisovatelka Tučková

2. září 2018

Proslavila se především jako autorka knížky Žítkovské bohyně. Posledním dílem Kateřiny Tučkové je ale divadelní hra Vitka pojednávající o životě skladatelky a dirigentky Vítězslavy Kaprálové. Jak na nápad přišla?

„Vždycky se to nějak setkalo. Když načítám věci na aktuální knížku nebo výstavu, tak jsou vidět nějaké momenty, které mě zajímají. Takto jsem o příběh Vitky zakopla při několika příležitostech, ať už to bylo čtení beletrie nebo knih o Brnu ve 20. století,“ popisuje Kateřina Tučková.

Proč divadelní hra?

„Říkala jsem si, že Vítězslava Kaprálová musela všechny uhranout, tak jsem si kladla otázku, co v ní bylo. Pak přišla příležitost spolupracovat s divadlem Husa na provázku, sáhla jsem po tomto příběhu.“ Jedním z důvodů, proč příběh zpracovala pro divadlo, byl i fakt, že mohla uvést nejen její životní příběh ale i hudbu.

Pečlivá příprava

Příprava byla zase velmi pečlivá. „Šla jsem po všem, co už o ní bylo publikováno. Taky jsem šla do archivů Moravského zemského muzea do oddělení hudby, kde je uschována její pozůstalost, deníky, básně, partitury, korespondence. A potom, jako obvykle, jsem se na to všechno snažila zapomenout, aby zbyl prostor i pro mě v rámci jejího příběhu.“

autoři: Eva Kličková , jra
Spustit audio

Související