Víte, že kauci, kterou složíte za pronájem bytu, musí pronajímatel taky úročit?

29. červenec 2015

Chcete si pronajmout byt a nevíte, co by taková smlouva měla vždy obsahovat? A jak velká má být kauce, respektive dnes už jistota? Poradíme vám.

Občanský zákoník totiž nově upravuje taky vztah mezi nájemcem a pronajímatelem nemovitosti. Zvýšil třeba povinnou kauci, kterou podnájemník dává pronajímateli.

„Sice tam není nic napsáno o kauci, ale říká se tomu jistota, a ta může být až šestinásobek sjednaného nájemného. To je ale pro většinu z nás obrovská částka. Obvyklá výše ale bývá dvou až tří násobek nájmu,“ říká právník časopisu dTest Miloš Borovička.

Na druhou stranu ale pronajímatel musí o tuto kauci řádně pečovat. Pokud tedy plníte vše tak, jak máte, tak vám ji taky na konci nájemného vztahu musí vrátit, a to i s úrokem. Jak velkým? Tady zákon říká, že mělo jít o běžnou sazbu bank za dané období, tedy zákonný úrok.

Zákon nejde obejít

Toto ustanovení navíc nemůžete obejít v neprospěch slabší smluvní strany. Uvažovat o smluvní dohodě, která by neúročení kauce umožňovala, podle právníka můžete jen u pronájmu nebytových prostor k podnikatelským účelům. Jinak ne.

Čtěte také

Nač nezapomenout?

Lidé často zapomínají na určení služeb, které budou platit a které už je na majiteli nemovitosti. Dohodnou si jen výši nájemného a pak se diví.


Jaké služby platí nájemník?
Pokud není smluvně ošetřeno jinak, tak podle zákona patří mezi nezbytné služby:
- dodávky vody,
- čištění jímek,
- poplatky za odpadní vody,
- dodávky tepla,
- odvoz komunálního odpadu,
- osvětlení,
- úklid společných částí domu,
- provoz komínu,
- provoz výtahu
a dokonce i zajištění poplatku za rozhlas a televizi.

Smluvně si ale můžete dohodnout, že některé ze služeb platí pronajímatel. Tady má totiž před zákonem přednost vzájemná smlouva.

Datum splatnosti nájemného

Ve smlouvách občas chybí, a to spolu s výší nájemného. Nájemné je pak automaticky splatné 30 dní před obdobím, ve kterém nemovitost užíváte, nejpozději však pak pátý den stejného měsíce, ve kterém nájem trvá.

Co je to obvyklé nájemné?

Dejte ale pozor na to, aby jste se dohodli na výši nájemného. Pokud jste to s majitelem nedohodli, tak s tím ale počítá zákon. Platit budete nájemné obvyklé v daném čase, lokalitě a za obdobný byt.

„Ale zjistit toto obvyklé nájemné pak není vůbec jednoduché. Musíte zkoumat cenové mapy, posudky znalců nebo i prostřednictvím několika realitních kanceláří. Takže, vždy si ve smlouvě raději nájemné sjednejte,“ dodává právník.

Platí i ústní dohoda?

Zákon sice předpokládá, že smlouva je písemná, nicméně nezpůsobuje neplatnost jen kvůli neexitující dohodě. Pokud tedy nájem stále trvá. „Takže pokud nájemník byt užívá, musí platit nájemné, a to i když není podepsána žádná písemná smlouva.“

Důvody výpovědi

Co když jsem v podnájmu a chci bydlet ještě s někým? Ve smlouvě by mělo být uvedeno, kolik osob může byt nebo jinou nemovitost užívat. Přijímat návštěvy můžete vždy, ale pokud máte dalšího člena domácnosti, musíte to vždy oznámit pronajímateli. „Jinak by to bylo závažné porušení smlouvy, které může vést k výpovědi.“

Stěhování. Ilustrační foto

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Marie Retková
Spustit audio