Víte, co kam patří v ledničce? Má to jasná pravidla
Jak si zdravě uspořádat a naplnit ledničku? To vám prozradí výživový specialista Ivan Mach v Klubu Rádia Junior v další části seriálu o výživě.
Ledničku sice doma obstarávají rodiče, ale i vy můžete ovlivnit, co a kde v ní bude. Roman Víšek se na to zeptal výživového specialisty Ivana Macha.
Co patří dolů?
Ivan poradil, co kam v ledničce dát, aby to bylo nejen správně skladované, ale taky vhodné do našeho jídelníčku. Začal pěkně odzdola. Tam většinou v chladničkách máme průhledné šuplíky. Do nich patří třeba meloun, mrkev, celer, květák, prostě zelenina a ovoce.
Ve spodní části lednice je totiž mírně vyšší teplota, než v její horní části. Naměřili byste tam čtyři až osm stupňů Celsia. Je tam i vlhkost, která ovoci a zelenině vyhovuje.
Vždy bychom měli dbát na to, aby byly tyhle šuplíky plné. Odborníci totiž doporučují, abychom za den spořádali pět až sedm porcí ovoce a zeleniny! Jedno jablíčko tedy nestačí.
Zajímá vás, kam patří ostatní potraviny? A co ve vaší ledničce nesmí chybět? Poslechněte si rozhovor.
Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.
Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.
Související
-
Monika začala z nudy vařit marmelády a teď má úspěšnou firmu. Vyzkoušejte její recept na panna cottu
Šikovná Monika Kořínková vaří a peče různé dobroty. Recepty hledá i na svých cestách po světě. Nám prozradila, jak si připravit lahodnou malinovou panna cottu.
-
Čaj se nevaří, ale připravuje. Nebojte se do něj přidat hřebíček, nebo badyán
Příprava čaje je obřad, který potřebuje čas a taky chuť naučit se něco nového a dobrého. Čajovníci z Dobré čajovny z Pardubic vědí, jak na to.
-
Na tyhle potraviny často zapomínáme a je to škoda. Co bychom určitě měli vrátit do jídelníčku?
S výživovým poradcem Ivanem Machem si Roman Víšek povídal o zdravém jídle. Na jakou skvělou zeleninu se skoro zapomnělo, i když ji známe více jak čtyři tisíce let?