Vistárie čínská - rostlina měsíce května

24. duben 2003

Vistárie čínská (Wisteria sinensis) je jedna z deseti druhů vistárií, opadavých pnoucích lián, jejichž domovinou je Severní Amerika a východní Asie. Vistárie čínské působí vzdušně, mají světlezelené listy, na podzim se vybarvují do žluté až nahnědlé.

Vistárie roste poměrně pomalu, ale je okrasná po celou vegetační dobu (květen-říjen) nejen svým celkovým olistěním - vytváří bohaté závěsy, ale především květy, které se skládají v nápadné, bohaté hrozny. Nejznámější je modrofialová barva, některé odrůdy mají barvu bělavě fialovou, bílou nebo nachovou. Právě v květnu zastihneme vistárie v plné kráse.

Vistárie čínská

Vistárie čínská dorůstá kolem 15 metrů. Kořeny má bohatě větvené, rozprostřené do hloubky i šířky. Vistárie potřebuje polohu plnou slunce, chráněnou a bez průvanu, lehčí půdu s příměsí písku, dostatek vápníku a pravidelnou vláhu. Vistárie vysazujeme v bezlistém stavu na jaře nebo na podzim. O ošetření se poradíme s odborníkem. Rostlinu vedeme k oporám a protože vistárie jsou těžké, používáme silný drát nebo laťky. Můžeme je pěstovat i v nádobě a upravovat řezem do tvaru stromku nebo volit odrůdu vistárii květnatou, která dorůstá max. 9 metrů a má dlouhé a bohaté hrozny květů v barvách bílé, růžové až tmavě fialově nachové.

Spustit audio