Visí na budově soudu bílý prapor? Věznice jsou prázdné

4. prosinec 2012

Alespoň to platilo na konci 19. století, dočtete se o tom např. v prosincovém vydání Jihlavských listů z roku 1892. Letos slaví právě tyto noviny 120. výročí od založení, v Tandemu jsme si o nich povídali s jejich šéfredaktorem Petrem Klukanem.

Jihlavské listy jsou nejstarší noviny na Vysočině, a zároveň nejstarší české noviny, které nepadly do rukou zahraničního vydavatele. Od samého začátku byly Listy, právě proto, že to byly české noviny, velmi oblíbené, četli je lidé nejen na Jihlavsku, ale i na Znojemsku nebo Havlíčkobrodsku.

Už tedy vycházely v Jihlavských listech rubriky, které tam najdeme i dnes, a těší se velké oblibě – úmrtí, narození, blahopřání k významnému výročí. Kromě toho se ale v novinách často vyjadřovaly samotní čtenáři k politickým tématům nebo k dění v obci.

Dodnes platí, že se Jihlavské listy zaměřují na region, místní kraj, že dávají prostor čtenářům, a že reagují na jejich podněty. Petr Klukan dodává, že jejich výhodou je i to, že nevycházejí denně, a mají čas se významným tématům věnovat do hloubky.

Spustit audio