Viktor Sodoma v Nočním proudu

28. duben 2015

Miloš Skalka ve svém Nočním proudu uvítal 29. dubna dalšího studiového hosta. Pozvání k nočnímu proudění tentokrát přijal zpěvák Viktor Sodoma, jeden z průkopníků rokenrolové a rockové muziky u nás. Do studia Reginy dorazil bezprostředně po vystoupení ve velkém sále pražské Lucerny, kde účinkoval jako jeden z protagonistů vzpomínkového programu Evergreen Tour.

Pražský rodák Viktor Sodoma, který 5. července oslaví neuvěřitelné 70. narozeniny, vyrůstal v muzikantském prostředí, protože jeho rodiče, Vlasta a Viktor Sodomovi, patřili k zakládajícím členům Reduty. Vystudoval střední keramickou školu v Bechyni, kde také začal poslouchat dnes legendární Radio Luxembourg a při kytaře zpíval odposlechnuté skladby.

Po maturitě se vrátil do Prahy, přihlásil se do soutěže Hledáme nové talenty a v ročníku 1964 skončil druhý, když absolutorium vyzpívala Helena Vondráčková. Začal vystupovat s Orchestrem Zdeňka Bartáka a s Tanečním orchestrem Československého rozhlasu pořídil své první nahrávky. Během dvouleté vojenské služby spolupracoval se souborem VOJ Miloslava Šimka a Jiřího Grossmanna, kde začal inklinovat k zemitému rhythm and blues.

Matadors

Po návratu z vojny (1966) začal Viktor Sodoma zpívat s nově vzniklou skupinou Flamengo, ale už koncem roku nahradil Karla Kahovce a Vladimíra Mišíka u sólového mikrofonu tehdy suverénně nejlepší domácí rhythm and bluesové skupiny Matadors, ve které hrál na kytaru Radim Hladík.

Ale vzhledem k tomu, že Matadors získali jako doprovodná skupina angažmá v mnichovském nastudování muzikálu Hair, skupinu na podzim roku 1968 – stejně jako Hladík či Jan Farmer Obermayer - opustil a začal vystupovat s Apollobeatem Jana Spáleného.

Čtěte také

V prosinci 1968 se s touto kapelou představil v Lucerně na 2. československém beatovém festivalu, kde vznikl koncertní záznam písničky Hush (ta vyšla v následujícím roce na albu Supraphonu). V roce 1969 si získala popularitu písnička Jiřího Bažanta a Jiřího Štaidla Haló, děťátko, se kterou Viktor Sodoma soutěžil na Bratislavské lyře.

Ježek se má

V té době se také započala jeho spolupráce s Václavem Zahradníkem a jeho orchestrem (viz hudební férie Právě odbilo půl). Kromě titulní písničky se v té době Viktor Sodoma prosadil nahrávkami jako Good bye, Já, komorník, Proč básně píši vám, Konec léta, Most padací či Rusalky. A poté už začal vystupovat se skupinou Františka Ringo Čecha, se kterou uvedl do života humorné popěvky jako Ježek se má, Žárlivý kakadu, Parní stroj, Trpaslíci trávou jdou či Tygr z Indie. Patří mu i sólový vokální part ve „fotbalové hymně“ Zelená je tráva.

Po odchodu od Františka Ringo Čecha získal Viktor Sodoma angažmá v Semaforu a od druhé poloviny 70. let vystupoval v nočních podnicích v Itálii. V současné době zpívá kromě vlastních písniček bigbítovou klasiku a dřevní rokenroly se skupinami George and Beatovens, Cadillac a Mefisto.

Čtěte také

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.