VIDEO: Nácvik správného hrudního dechu. Zlepšuje se pružnost plic a srdce, které pracují šetrněji

11. březen 2021

Dýchání je zdroj energie našeho těla. Přijímaný kyslík potřebujeme k životu, k pohonu těla, k energii i zásobení buněk těla. Význam řízeného jógového dechu a jeho nácviku spočívá v tom, že umožňuje ovlivnit intenzitu správného nádechu i výdechu. Správný dech příznivě ovlivňuje také psychiku, svalové napětí i funkci orgánů v břiše a hrudníku.

S Gabrielou Baškovou, lektorkou jógy, pilates a skupinového cvičení pro ženy, hovořila Lada Klokočníková.

Při hrudním dechu se vzduchem naplňuje střední část plic, a proto tento dech ovlivňuje hlavně oblast ve střední části hrudníku. Má vliv na srdce a jeho činnost, podporuje krevní oběh a příznivě působí také na další orgány, jako je například slezina nebo žlučník.

Hrudní dech zabezpečují mezižeberní svaly, proto se někdy označuje také jako mezižeberní dech. Hrudní dech lépě ovládají ženy. Břišní dech naopak zase muži. Důvody nejsou zcela jasné, ale jedním z vysvětlení je to, že se ženské tělo připravuje na období těhotenství, kdy se více využívá právě hrudní dech.

Čtěte také

Při dlouhodobém nácviku se postupně hrudník rozšíří všemi směry, což přispívá k prevenci vzniku nemocí dýchacích cest. Zlepšuje se tak i větší elasticita plic a srdce, které následně pracují ekonomičtěji a šetrněji.

Správné dýchání nelze zcela zapomenout, ale můžeme ho pod nejrůznějšími vlivy přestat využívat. Jak tělu připomenout, aby zhluboka a klidně dýchalo? Existuje několik technik, které nám v tom pomohou. Začněte např. tím, že se budete nadechovat i vydechovat nosem nebo nadechovat nosem a vydechovat ústy.

Vaše tělo to ocení, protože jedině tak je možné odfiltrovat bakterie a případné viry, které by se jinak dostávaly do našeho těla. Díky dýchání nosem se navíc vdechovaný studený vzduch ohřeje i zvlhčí, což je pro naše tělo příjemnější. Nezapomínejte ani na to, že by dech měl směřovat do bránice, která se s nádechem bude zvedat a s výdechem ústy klesat.

Zkuste se každý den na pár minut zastavit a dýchat tak, jak se má. Jakákoli pro vás komfortní poloha vám vše ještě více usnadní a z dechového cvičení bude současně i odpočinek.

Jak na správné hrudní dýchání

Pohodlně se posaďte - buď na židli, nebo na zem na podložku do sedu na patách či tureckého sedu. Srovnejte záda, zakružte rameny vzad, uvědomte si lehké vytažení hlavy z krku. Zavřete si oči a soustřeďte se na Váš dech. Nádech i výdech provádějte nosem.

Pozorujte svůj dech, který se díky Vašemu soustředění prohloubí. Zavřené oči nám umožní lépe se soustředit na vlastní tělo. S plynulým dýcháním okysličujeme nejen vnitřní orgány, ale působíme blahodárně na naši psychiku.

Poté přejdeme k vědomému nácviku hrudního dýchání

Obě dlaně přiložte na spodní okraje Vašeho hrudního koše, tak aby se prostředníčky dotýkaly. S nádechem se hrudní koš rozevírá do stran, s výdechem se zavírá a klesá dolů.

Čtěte také

S nádechem se dlaně od sebe oddálí do stran, s výdechem se prostředníčky přiblíží zpět k sobě. Toto dechové cvičení provádějte každý den, postupně se dostaví výsledky v podobě uvolnění stažených mezižeberních svalů, s nádechem se Vám podaří více otevřít hrudní koš a přijímat tak více kyslíku do plic a zlepšíte vitální kapacitu Vašich plic.

Vědomé dýchání nás zklidní od stresu i napětí, jeho nácvik si můžeme zpříjemnit také poslechem příjemné relaxační hudby a třeba i zapálením vonné svíčky.
Užívejte si svou meditační chvilku pro zlepšení zdraví i dobré nálady.

S Gabrielou Baškovou, lektorkou jógy, pilates a skupinového cvičení pro ženy, hovořila Lada Klokočníková:

Spustit audio

Související