VIDEO: Čeští rasisté se díky Okamurovi otevírají světu. Jinde by se to nestalo, říká Tomáš Sedláček

26. říjen 2017

Vyhrála v letošních parlamentních volbách demokracie, nebo je naopak v ohrožení? Co výsledek voleb vypovídá o české společnosti? „Sládka nahradil Okamura, což značí, že čeští rasisté už nejsou tak rasističtí. A volby vyhrál člověk se slovenskými kořeny. Jsou to přitom dvě strany, které mluví o uzavírání, ale jejich volba svědčí o tom, že jsme otevřenější světu. Je to přesně naopak, než jak se o tom mluví. Rasismu a uzavřenosti ubývá,“ tvrdí ekonom Tomáš Sedláček.

Podle právničky Hany Marvanové se vítězné strany projevují nedemokraticky, především Andrej Babiš a Tomio Okamura. „Oni vůbec nechápou, jak důležité jsou pojistky a kontrola moci. Ústava je na tom ale založena. Každá moc potřebuje vyvažovat, jinak hrozí její zneužití.“


Hosté speciálu:
- Hana Marvanová, právnička
- Jan Sokol, filozof
- Tomáš Sedláček, ekonom
- Jakub Horák, marketingový expert, který pracoval na kampani Pirátů


Je jednoduché říci, že zrušíme vše, co nás zdržuje. Senát nebo obecní zastupitelstva. Lidé chtějí efektivní vládu, ale nevědomky si tím podřežou větev, na které demokracie sedí.Hana Marvanová

Manipulativní přímá demokracie

Poukazuje i na Okamurovy návrhy ohledně zestátnění veřejnoprávních médií. „Pro politiky je jejich kritika jistě nepříjemná. Když ale přijdou s tím, že je chtějí ovládnout, zestátnit nebo zrušit, tak už jde o likvidaci pojistek moci. Také s referendem je třeba zacházet opatrně, aby nedošlo k tyranii většiny,“ zdůrazňuje.

„Referendum je možné jen tehdy, když lidé vědí, o čem je. Nic proti hlasování o autobusové zastávce, ale jsou věci, které se lidovým hlasováním řešit nedají, protože většina neví, o co jde. A zásadní problém je, že za to nikdo nenese odpovědnost,“ upozorňuje filozof Jan Sokol.

Velkou roli také hraje to, jak se položí otázka. Většina rozhodování navíc není v rovině ano, nebo ne. Mezi tím existuje celá řada variant a rozhodování je o hledání kompromisu. „Tohle jsou vady, kterých ti demagogové využívají,“ podotýká.

Okamura a zákaz islámu

Podle marketingového experta Jakuba Horáka máme za sebou volby protestu. Autor kampaně Pirátské strany původně předpokládal, že ji bude orientovat na téma digitalizace státní správy. Analýzy ale odhalily motivátory jako hmotná odpovědnost úředníků nebo odvolatelnost politiků.


V liberální bublině se často říká, že to jsou jen protestní hlasy. Ale to není ‚jen‘, to je zkrátka protest. Lidé proti něčemu protestují a politici mají přijít na to, jak s tím něco udělat.Jakub Horák

Tato témata využívalo i hnutí SPD Tomia Okamury, přímá demokracie ale nebyla tím nejzásadnějším. „Podstatou jejich programu je zákaz islámu. Především lidé z menších měst měli pocit, že jim média lžou, když tvrdí, že tady žádní imigranti nejsou. A Okamura už si toto téma nikdy vzít nenechal,“ uzavírá Horák.

autoři: ert , Michael Rozsypal
Spustit audio