VIDEO: Bravurní hornisté a estonský dirigent Joost zahráli Roberta Schumanna, Arvo Pärta a Jeana Sibelia

13. březen 2018

V Rudolfinu proběhlo velmi atraktivní vystoupení čtyř vynikajících mladých sólistů, Kateřiny Javůrkové a jejích zahraničních kolegů, laureátů soutěže ARD Mnichov z roku 2016, kteří se na pódiu setkali k provedení Schumannova Koncertního kusu pro čtyři lesní rohy. Díla severských autorů Arvo Pärta a Jeana Sibelia připravil s rozhlasovými symfoniky současný umělecký ředitel Tallinnské filharmonie Risto Joost.

Program:
Robert Schumann (1810–1856): Koncertní kus pro čtyři lesní rohy a orchestr, op. 86
Arvo Pärt (1935): Symfonie č. 3
Jean Sibelius (1865–1957): Lemminkäinen, suita, op. 22

Risto Joost – dirigent
Kateřina Javůrková, Félix Dervaux, Marc Gruber, Nicolas Ramez – lesní roh
Jitka Tomšíčková – anglický roh (orchestrální sólo v části Labuť z Tuonely)

Schumannův opus 86 je jistě originální záležitost - v podstatě se jedná o koncert pro čtyři naprosto virtuózní hráče jednoho nástroje. Kompozici umožnil vynález tzv. ventilového rohu. Sólové party kladou na hráče mimořádné nároky. Na mnoha místech jsou vyhnány do extrémních výšek, obsahují nejrůznější běhy, rychlou techniku a v neposlední řadě zaměstnávají sólisty takřka bez ustání. I proto se na koncertních pódiích se skladbou potkáváme poměrně vzácně.

VIDEO: Tajuplný svět Stevena Isserlise. Rozhlasoví symfonici a špičkový violoncellista zahráli Dvořáka, Ravela a Dutilleuxe

Violocellista Steven Isserlis v Rudolfinu

Vzácným hostem rozhlasových symfoniků byl v pondělí 27. listopadu britský violoncellista celosvětového renomé Steven Isserlis.

Obohacením domácího publika a posluchačů byla hudba jednoho nejhranějších skladatelů současnosti Arvo Pärta z Estonska. Osobité pojetí minimalismu prostupuje i jeho silně expresivní Symfonii č. 3. Večer završila další „hudba ze severu“, Sibeliova suita Lemminkäinen, která se opírá o odkaz monumentálního eposu Kalevala. V části Labuť z Tuonely jsme slyšeli proslulé sólo anglického rohu v podání členky SOČRu Jitky Tomšíčkové.

Risto Joost
autor: SOČR

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka