VIDEO: Bartókův Koncert pro orchestr, jeden z pilířů symfonického repertoáru 20. století

5. červen 2018

Béla Bartók, světově proslulý maďarský hudební skladatele 20. století, výborný klavírista a uznávaný hudební vědec, žil od roku 1940 v exilu v USA, kde také složil Koncert pro orchestr. Dirigent Marek Šedivý spojil své síly s vítězem mezinárodní soutěže Pražského jara, violoncellistou Tomášem Jamníkem a toto dílo společně s rozhlasovými symfoniky zahráli v Rudolfinu.

 

Béla Bartók (1881–1945)
Koncert pro orchestr
I. Introduzione: Andante non troppo – Allegro vivace
II. Giuoco delle coppie: Allegro scherzando
III. Elegia: Andante non troppo
IV. Intermezzo interrotto: Allegretto
V. Finale: Pesante – Presto

Marek Šedivý – dirigent
Tomáš Jamník – violoncello

Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Marek Šedivý – dirigent, Tomáš Jamník – violoncello

Béla Bartók (1881–1945) Koncert pro orchestr 

Efektní Bartókův Koncert pro orchestr je jedním z pilířů symfonického repertoáru 20. století. Než jedno z posledních děl Bély Bartóka vzniklo, ubíral se jeho umělecký vývoj cestou od novoromantických vzorů přes dotyk se symbolismem a expresionismem a přes silnou inspiraci v lidové hudbě až po osobitou syntézu novátorství a emocionality. Poté, co si uvědomil, že melodie považované i jím samotným za maďarské lidové písně jsou ve skutečnosti triviálními produkty umělého původu, začal se Bartók kolem roku 1905 intenzivněji věnovat etnomuzikologii a spolu se skladatelem Zoltánem Kodálym se rozhodl zaznamenávat na venkově pravé folklorní projevy. Vedle 3700 zápisů maďarské lidové hudby nasbíral ze srovnávacích důvodů i tisíce písní slovenských a rumunských. Jako skladatel si definitivně vysloužil pozornost v souvislosti s provedením Taneční suity na pražském festivalu Mezinárodní společnosti pro soudobou hudbu v roce 1925. Českou filharmonii řídil Václav Talich. Válečná léta strávená v New Yorku, kam odešel ze zfašizovaného Maďarska, byla posledním obdobím Bartókova života, předčasně uzavřeného těžkou nemocí. Ve stejném období tam zakotvil i Bohuslav Martinů, podobně v exilu vykořeněn. V USA ostatně našli útočiště a uplatnění i další významní evropští tvůrci – například Schönberg, Stravinskij, Hindemith, Rachmaninov, Korngold či Zemlinsky.

02293119.jpeg

V Koncertu pro orchestr, lyrickém, dramatickém, myšlenkově hlubokém i virtuózním, se Bartókovi podařilo skloubit mnoho různých prvků a neotřele pojmout nástrojové skupiny sólistickým způsobem. První část připomíná nejprve ve svém pomalém tempu nokturno, posléze se však v rámci sonátové formy dostane ke slovu rychlejší tempo a hudebním proudem prorůstá řada fugatových pasáží. Druhá věta je hrou v párech; témata jsou podobná, ale střídají se různé dvojice nástrojů, jejichž party jsou v souzvuku napsány vždy v jiném intervalu. Třetí část tematicky i náladou koresponduje s první. Přerušované intermezzo na místě čtvrté věty nechává posměšně zaznívat výraznou melodii, stejnou, jakou známe coby zlověstný pochod z Šostakovičovy Leningradské symfonie. Původně se jedná o populární píseň „Da geh' ich zu Maxim" z Lehárovy operety Veselá vdova. U obou skladatelů má citát jasnou funkci. Finále Bartókova Koncertu pro orchestr je pak skutečným ohňostrojem – mistrovským kontrapunktem několika témat od lidových melodií až po vířivé perpetuum mobile.

VIDEO: Smrt a vykoupení. Symfonická báseň Richarda Strausse v podání SOČRu a Alexandera Liebreicha

Symfonická báseň Richarda Strausse v podání SOČRu a Alexandera Liebreicha

Alexander Liebreich letos nastoupí na svůj post u SOČRu, zároveň také převezme funkci uměleckého ředitele Festivalu Richarda Strausse v Garmisch-Partenkirchenu.  Kromě toho byl zvolen předsedou Straussovy společnost (a vystřídal tak W. Sawallische a B. Fassbaenderovou). Z odkazu „jeho osudového“ skladatele zazněla v Rudolfinu Straussova třetí symfonická báseň Smrt a vykoupení.

Dílo mělo premiéru 1. prosince 1944 v sále Bostonského symfonického orchestru. Dirigoval šéf tělesa Sergej Kusevickij, který kompozici objednal. Tamtéž se konaly i premiéry dvou z válečných symfonií Bohuslava Martinů.

autor: SOČR

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.