Vicepremiér Bělobrádek: Ministr Stropnický by měl zvážit rezignaci

11. únor 2016

Ohrožují politici životy občanů České republiky, když veřejně komentují, jak se vyjednává s únosci a kolik se platí teroristům?

Ministr obrany Martin Stropnický médiím potvrdil, že v případě unesených Čechů v Libanonu šlo o výměnný obchod za muže, který podle Spojených států amerických mimo jiné nelegálně obchoduje se zbraněmi. Prezident Miloš Zeman pro změnu řekl, že Česká republika zaplatila v přepočtu zhruba 150 milionů korun za životy dvou svých občanek vězněných v Pakistánu.

Adam Dolník, světově uznávaný bezpečnostní expert, který pomáhá cvičit vyjednavače americké FBI, Českému rozhlasu Plus řekl, že tato vyjádření politiků jsou strašně nebezpečná.

„Je to nebezpečné z logického důvodu. Stát tím vytváří očekávání únosců, kolik tak mohou dostat peněz za občana toho daného státu, pokud ten člověk bude unesen. I proto, když se nějaká taková informace dostane do médií, tak bývá většinou zveřejněná na spekulativní úrovni, politici se k tomu nevyjadřují, a hlavně to žádný ústavní činitel nikdy nepotvrdí,“ říká Dolník.

Také vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek výroky prezidenta i ministra obrany považuje za naprosto nevhodné a nepřijatelné. Takové věci se podle něj zásadně nekomentují, ať je to pravda či nikoliv.

„Pan ministr Stropnický by měl zvážit rezignaci na pozici ministra,“ je přesvědčen Bělobrádek. K výzvám k odstoupení Miloše Zemana je však skeptický, protože prezident republiky není nikomu odpovědný. „Můžeme na něj apelovat maximálně soukromě.“

Podle vicepremiéra bude do dvou měsíců na vládě zákon upravující zásadním způsobem činnost tajných služeb. „Chceme zvýšit kontrolu tajných služeb. Měla by být dvoustupňová a její součástí bude zvláštní nezávislý orgán,“ uzavírá Bělobrádek.

autoři: Ondřej Nováček , bum
Spustit audio