Víc než jen hlas. Dokument o Ivaně Vostárkové, která lidi vede k hledání jejich vlastní přirozenosti

12. květen 2018

Opičí vřeštění, vytí vlků, hekání, chechtání a další roztodivné zvuky se linou každý rok v červenci sudoměřickou návsí. Účastníci hlasového semináře tady zkoumají pod vedením lektorky Ivany Vostárkové přirozené schopnosti a možnosti lidského hlasu. Uvědomění si svého těla jako moudrého nástroje pomáhá odstraňovat zábrany, které omezují naši běžnou komunikaci v každodenním životě.


Ivana Vostárková
- absolventka katedry loutkářství DAMU, loutkoherečka, herečka, pedagog
- spolupráce s režisérem Karlem Makonjem (Malý princ, Pejsek a kočička, Staré pověsti pražské…), s Andrejem Krobem (Divadlo na tahu - Žebrácká opera Václava Havla), asistentka režie v inscenaci Evalda Schorma (Divadlo Na zábradlí), spolupráce s Ivo Krobotem (D24)
- pedagog LDO ZUŠ Kladno
- spolupráce s divadlem Minor (hlasová průprava), s Československou televizí (práce v loutkoherecké skupině, animace ve filmu Tři veteráni)
- polupráce na Divadelní pouti
- od 1995 pedagog KVD DAMU
- od 1998 působení také na katedře produkce DAMU
- spolupráce se vzdělávacími agenturami (Pragoeduca, AHA), školení moderátorů pro komerční rozhlasové stanice a Českou televizi, lektorské působení v seminářích ARTAMA a STD
- přednostně se však věnuje výuce zpěvu (David Koller, Lenka Dusilová, Aneta Langerová, Yellow Sisters...)

Ivana Vostárková, hlasová terapeutka, pedagožka a hlasový kouč. Kromě přípravy hlasových profesionálů (herců, zpěváků,moderátorů, mluvčích, pedagogů) se věnuje i práci terapeutické: práci s nevidomými, s osobami se sluchovými, hlasovými i jinými handicapy.

Tato práce jí dovolila nalézat širší souvislosti mezi rozmanitými oblastmi našeho bytí. Nevěnuje se jen pouhému hlasovému projevu. I ti, kdo k ní přicházejí kvůli rozvoji svých hlasových schopností, se brzy začnou proměňovat po všech stránkách.

Vede lidi k hledání přirozenosti bez ohledu na vnější soudy. Umožňuje jim pravdivě se na sebe podívat a zjistit, jak se sebou nakládají a jak se chovají sami k sobě.

Dramaturgie a režie: Lenka Svobodová
Mistr zvuku: Tomáš Gsollhofer

Spustit audio