Vibrace a pokladničky

17. srpen 2001

Plavkyně Dana Zbořilová, která za jedenáct hodin a padesát šest minut překonala kanál La Manche, se svěřila televizi, že psychicky nejtěžší byl závěr, kdy již viděla břeh, ale ne a ne se k němu dostat. Něco podobného mohou cítit budovatelé Temelína. S vibracemi turbíny jim dost možná vibrují i nervy.

Na rozdíl od dálkové plavkyně, které asi každý, kdo sledoval její úsilí, držel palce, atomové inženýry sleduje početné publikum v naději, že to těsně před cílem vzdají. I oni mají sympatizanty, nicméně za mnohé z těch, kteří si přejí dokončení kontroverzní stavby, paradoxně mohou děkovat jejím odpůrcům. Vedle zajímavé debaty, kterou o Temelíně a jaderné energetice vůbec vedou technici a ekologičtí aktivisté, se totiž Temelín postupně stal i příčinou národně laděných protestů Rakušanů proti Čechům a vlastenecké obrany Čechů proti Rakušanům.

To je rovina, která už s potravou pro žárovky nemá mnoho společného. Z nepřátelské atmosféry, která zavládla v sousedských vztazích, přitom netěží pouze politikové. Čerstvě se na ní šikovně přiživil například bývalý rakouský moderátor policejně pátracího televizního pořadu, který přišel se senzační informací, že "české bandy" vykrádají v Rakousku kostelní pokladničky. Spouštíme prý do nich vhazovacím otvorem oboustranně lepící pásky a nachytané bankovky přitažené k otvoru vytahujeme pinzetou. Rakouské ministerstvo vnitra se nás sice zastalo, nárůst takové kriminality nezaznamenalo, ale lid dá patrně spíše na televizního moderátora. Ten sotva zmíní, že čeští vojáci budou v Makedonii střežit velitelství NATO a česká plavkyně že zdolala La Manche. Poptávka je po vibracích v Temelíně.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka