Většina o tom mluvila poprvé v životě, uvádí Ondřej Veverka svůj dokument Kuratorium

14. květen 2022

Mladý režisér si vybral Kuratorium jako téma, které dosud nikdo v dokumentu nezpracoval. Sám strávil několik let v archivech, kde vyhledával fakta a pamětníky této doby. Setkání s nimi byla emocionálně velmi náročná.

„Kuratorium pro výchovu mládeže v Čechách a na Moravě byla organizace, která tu působila za protektorátu v letech 1942 až 1945, dalo by se říct, že to byla česká obdoba Hitlerjugend. Usilovala o to, aby česká mládež byla převychována v nacistickém duchu a k loajalitě vůči říši,“ vysvětluje v Nočním Mikrofóru režisér Ondřej Veverka.

Dodává, že toto období je považováno za velmi problematické a málokdo se k tomu chtěl ve vzpomínkách vracet. Přesto se mu povedlo několik pamětníků získat ke spolupráci. Jejich výpovědi zkombinoval s archivními záběry a kolorovanými fotografiemi a vytvořil unikátní dokument Kuratorium.

Nejstaršímu bylo 102 let, nejmladšímu 88

Rozhovory s pamětníky by vzaly za srdce každého. „Mám zážitek, kdy v průběhu našeho rozhovoru přišel na návštěvu vnuk a pravnoučata. Když jsem se s nimi dal do řeči a řekl, o čem si povídáme, byli šokováni. Vůbec nevěděli o tom, že se jejich děda někdy takhle angažoval. Já bych na tom byl stejně,“ uvažuje Ondřej Veverka.

Nezapomene prý ani na další setkání s mužem, který v dokumentu promluvil: „Když jsem odcházel, chytil mě za ruku a zeptal se mě, jestli si myslím, že je špatný člověk. To byl jeden z nejsilnějších zážitků,“ uzavírá autor dokumentu.

Podle čeho si vybírá témata ke zpracování? Proč ho oslovuje slovácký folklor? Nalezl díky historickému dokumentu pochopení a odpuštění?

Spustit audio

Související