Veterináři zakázali kvůli africkému moru prasat jejich lov i krmení. Omezili taky pohyb lidí

2. prosinec 2022 12:00, aktualizováno

Kvůli potvrzenému africkému moru prasat vyhlásila Státní veterinární správa v Libereckém kraji pásmo infekce. Na ploše 200 kilometrů čtverečních okolo Jindřichovic pod Smrkem se nebudou smět lovit divoká prasata.

Čtěte také

Opatření jsou platná od 2. prosince a týkají se 28 obcí ve Frýdlantském výběžku. Od Bulovky přes Nové Město pod Smrkem, Horní a Dolní Řasnici až po Frýdlant a jeho okolí až po Višňovou. Oblast zahrnuje také například Lázně Libverdu, Raspenavu a Jindřichovice pod Smrkem, kde bylo nalezeno nakažené a uhynulé sele. Podrobnosti najdete na stránkách Státní veterinární správy.

V této oblasti je zakázán lov divokých prasat, lidé mohou chodit do přírody jen po vyznačených cestách. „Pohyb bude omezen pouze na vyznačené cesty a stezky. Rovněž bude zákaz krmení v této oblasti. Co se týká chovu domácích prasat, bude v této oblasti nařízen soupis chovů domácích prasat,“ upřesnil Petr Šatrán ze Státní veterinární správy.

V pásmu infekce je také zakázán chovat prasat ve venkovních prostorech. Nesmí se také přemísťovat prasata do pásma infekce s výjimkou přesunu k okamžité porážce na jatka. V případě nálezu uhynulých divokých prasat či prasat v domácích chovech je nutné kontaktovat veterináře na telefonních číslech 485 246 691 nebo 720 995 207 nebo e-mailem.

Opatření se dotkne i domácích chovatelů, kterých je podle údajů veterinární správy v oblasti registrovaných 28. Ti budou muset zvířata do 10 dnů porazit. Cílem opatření je další šíření nákazy nemoci, která napadá divoká i domácí prasata. Africký mor prasat se v Česku objevil po necelých pěti letech.

autoři: František Zajíc , Jana Švecová , reČRoL | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio