Vespasián z Jasanových hor. Příběhy o bystrém a sportovně založeném ochránci hor

28. březen 2021

Vyprávění o moudrém čaroději, který pomáhá horalům v situacích, kdy je nutné použít kromě zdravého rozumu taky kouzla. Poslouchejte týden po odvysílání na webu Dvojky.

Čte: Aleš Slanina
Napsal: Jiří Novák
Dramaturgie: Hana Hložková
Režie: Lukáš Kopecký
Natočeno: 2019

Původní pohádkový seriál se odehrává „daleko na severu, až u samotných hranic, na prastarém kusu země, plné zapomenutých legend a tajemství“. Právě zde má chalupu moudrý čaroděj, který pomáhá horalům v situacích, kdy je nutné použít kromě zdravého rozumu taky kouzla. Příběhy o bystrém a sportovně založeném ochránci hor napsal Jiří Novák.

O autorovi

Jiří Novák (1984) absolvoval Univerzitu Tomáše Bati ve Zlíně, ateliér Animované tvorby. Věnoval se krátkometrážním animovaným filmům, spolupracoval na videoklipech Na stanici polární kapely Mňága a Žďorp a Folkloreček bratří Ebenů. Je tvůrcem znělky Letní filmové školy v Uherském Hradišti (2010), natočil autorský krátký animovaný příběh Poslední blboun (2010) aj. Vedle animované tvorby se zabývá webdesignem a vědeckou ilustrací.

Je autorem výtvarného řešení pracovních listů na téma hospodářství a biologie lesa pro firmu PEFC a řady učebních pomůcek pro lesní pedagogiku. V současnosti pracuje jako výtvarník pro firmu Lesní Svět. Je amatérským přírodovědcem a ochráncem přírody, člen ČSOP Morava.

O hasičích a ohnivém psu

Poté, co se náčelník Štroch z horské služby setká v úkrytu na seníku s ohnivým psem a dojde k požáru, je k zásahu povolán nejen velitel hasičů Kohout, ale také moudrý čaroděj Vespasián. Díky spolupráci záchranářských oddílů se ukáže, že nadpřirozeného tvora je dobré přijmout mezi sebe.

O Honzovi a způsobném drakovi

Paní Macháčková přijede požádat moudrého čaroděje o pomoc. Její syn Honzík příšerně mlaská u jídla a ona neví, jak ho naučit správnému stolování. Jako výchovný poradce je povolán Vespasiánův gurmánský drak Bumbác.

O vypočítavém duchovi

Natálka Sovová má vážný problém - propadá z matematiky. Rodiče jsou zoufalí a Natálku napadne, že by jí mohlo pomoci nějaké zvláštní kouzlo. Navštíví čaroděje Vespasiána a ten jí doporučí, by večer zašla na půdu, kterou obývá duch lichváře Řehoře Baldýna.

O nenasytném plivníkovi

Mizerný hoteliér a velký skrblík Fouňa nutně potřebuje peníze. Přičarovat by mu je mohl jeho soused Vespasián, jenže to by nebylo zadarmo. Než by Fouňa zaplatil, raději čaroději ukradne černé vejce a sám si vychová plivníka, kterýmu dá vše, po čem touží.

O vodníkovi a kapřích hodech

Vespasián potřebuje dovolenou, proto se vypraví k rybníku Bobrovník. Na jeho břehu ale nalezne zoufalého vodníka Ouklejku, který nemá kde bydlet. Místní obyvatelé si totiž z jeho rybníka udělali skládku smrdutého odpadu. Čaroděj se rozhodne rázně zasáhnout.

O permoníkovi a jahodové marmeládě

V domě babičky Krákorové se záhadně ztrácejí marmelády a kompoty. Její vnučka Maruška se nemůže dopátrat zloděje, proto požádá o radu moudrého čaroděje. Vespasián ví, že bývalé hornické domy skrývají mnohá tajemství, takže chytit lupiče nebude příliš složité.

O čertovi, skále a duši

Profesor Třemdava, učitel přírodopisu na gymnáziu, poprosí Vespasiána o zvláštní věc. Potřebuje, aby se turisté, kteří pošlapou kde jakou bylinu, vyhnuli chráněnému území zvanému Čertova skála. Splnit tak složitý úkol nedokáže ani čaroděj, proto požádá o pomoc samotné peklo.

Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Hana Hložková
Spustit audio

Související