Věřící teď sledují mše pomocí internetu a věří, že se do kostela všichni společně zase znovu vrátí

6. duben 2020 10:24

Aktuální opatření spojená s pandemií koronaviru zasáhla mimo jiné i věřící. Ti byli zvyklí se v kostele scházet při bohoslužbách, to už teď několik týdnů nemohou. V některých farnostech to ale vyřešili s pomocí moderní techniky, mše svaté vysílají pomocí internetu.

„Sestry a bratři, znovu vás vítám tady v našem kostele. Jsem rád, že můžeme být znovu spojeni takto přes naši kameru," kněz římskokatolické farnosti Červený Kostelec Miloslav Brhel stojí uvnitř prázdného kostela.

K věřícím mluví pomocí kamery a mikrofonu.
„Je to nezvyk, protože člověk je zvyklý promlouvat k lidem přímo v kostele."

Čtěte také

Na běžné mše v týdnu chodilo v Červeném Kostelci několik desítek lidí, v neděli jich bývalo i přes pět stovek. Teď mohou věřící sledovat nejen přímý přenos, ale také záznam.

O tom, že záznam mše věřící oslovil, svědčí počet zhlédnutí. Ten v případě nedělních bohoslužeb překračuje tisícovku.
„Může si to pustit kdokoliv a kdekoliv po celé České republice."

Zákaz veřejných bohoslužeb těžce nesla například Daniela Součková. V Červeném Kostelci dělá kostelnici, mše jí chyběly.

Nejprve sledovala křesťanské televizní stanice, pak ale využila nabídku jednoho z mobilních operátorů na neomezená data. A tak svého faráře sleduje pomocí mobilního telefonu.
„No a tak mi to dělá radost. Jsme ve svém kostele."

Jedním z pravidelných diváků internetového vysílání je i Vojtěch Kábrt. Společně s rodinou sledují mše prakticky denně. 

„Protože možná paradoxně tím, jak si navzájem s ostatními lidmi, na které jsme zvyklí, chybíme, snad tím, jak se takto potkáváme na dálku, tak nám to pomáhá překlenout tohle těžké období."

Mše římskokatolické farnosti Červený Kostelec jsou k dispozici na internetu

S úsměvem připouští, že bohoslužby přes internet mají minimálně jedno úskalí, nedaří se stoprocentně udržet pozornost jeho čtyř dětí. Před televizní obrazovkou se chovají jinak než v kostele.
„Tam sedí všichni spořádaně, takže je to nutí se dobře chovat, ale doma je to zkrátka úplně jinak. Třeba v neděli, když jsme pohromadě i s rodiči, tak si i děti dávají trošku víc pozor, ale jinak ve všední dny běhají po domě. Tak to prostě ani moc nejde."

Jedním dechem ale dodává, že nutit je k tomu nebude. Pevně věří, že se přímo do kostela všichni společně zase znovu vrátí.

Biskup královéhradecký Jan Vokál bude velikonoční bohoslužby sloužit v katedrále sv. Ducha v Hradci Králové, sledovat je bude možné v přímém přenosu na webu bihk.cz

Spustit audio

Související