Veřejná debata Plusu se blíží. Ptát se budeme: Koupí si Čína celý svět?

17. únor 2020

Už v pondělí 24. února (18:30–20:00) zveme na další z cyklu veřejných debat Českého rozhlasu Plus. Tentokrát z Krajské vědecké knihovny Liberec. Tematicky bude zaměřena na Čínu. 

Tereza Žižková a Michael Rozsypal, lidé, kteří pro vás debaty Plusu připravují (a moderují)

Čínská lidová republika se chce stát příští supervelmocí. Pokud se podíváte na její ekonomiku, tak se zdá, že má skutečně nakročeno. Nahradí nakonec Spojené státy, které se z roje hegemonů pomalu stahují, nebo ne?

Dokáže Čína tento trend udržet a bude se něco měnit v celosvětovém uspořádání? Je ale vůbec ekonomicky dostatečně silná?

Je pro nás dobrým partnerem, nebo spíš rizikem? Které nástroje používá k rozšíření svého vlivu? A můžeme s komunistickým režimem pragmaticky spolupracovat? Bez toho, abychom mu ustupovali?

Hosté: 
Tomáš Etzler, novinář a producent, bývalý zpravodaj ČT v Číně
Petr Nečas, expremiér, prezident New Silk Road Infrastructure Development & Technology
Michael Romancov, politický geograf FSV UK a MUP
Alice Rezková, analytička Asociace pro mezinárodní otázky
Jan Hebnar, bývalý diplomat v Číně, podnikatel a konzultant

Přijďte za námi do knihovny v Liberci (v pondělí) 24. února. Začínáme v 18:30 (a vysíláme až do 20:00 hodiny). Moderuje Michael Rozsypal. Podrobnosti sledujte na našem Facebooku.

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.