Vepřová panenka s bylinkovými bramborami

25. únor 2016

Panenská svíčková je jednoznačně nejkvalitnější druh vepřového masa. A skvělý je i způsob, jakým ji připravuje naše posluchačka Petra.

Nejedná se přitom o nic složitého, na čtyři porce budeme potřebovat:

  • 800 g vepřové panenky
  • 1 kg brambor
  • 6 lžic olivového oleje
  • 3 snítky tymiánu
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 8 malých cibulek
  • 1 palička česneku

V jednoduchosti je krása

Bylinky omyjeme, osušíme a nakrájené je promícháme s olivovým olejem. Oloupané brambory nakrájíme na čtvrtky a odblaněnou panenku na asi 4 cm vysoké válečky. Plátky potřeme bylinkovým olejem a totéž uděláme i s bramborami, oloupanou cibulkou a stroužky česneku ve slupce.

Čtěte také

Předehřejeme si troubu na 220 stupňů a vložíme do ní plech s bramborami, česnekem a cibulkami. Vše pečeme do zlatova asi 40 minut. Asi po 20 minutách na pánvi zprudka opečeme maso a na posledních 15 minut ho dáme dopéct do trouby.

K panence si můžeme připravit i česnekový dresink. Jednoduše smícháme bílý jogurt s majonézou a tatarskou omáčkou, zhruba v poměru 5:1:1. Podle chuti pak přidáme drcený česnek a jemně nakrájenou pažitku.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.