Vemte do ruky hole a běhejte zdravě. Nordic running odlehčí vašim kloubům o tuny

25. srpen 2016

Běháte rádi? Přestaňte kroužit po asfaltových cestách, vypravte se do přírody a vybavte se k tomu runningovými holemi. Zapotíte se mnohem víc a hlavně budete šetřit namáhané klouby. Jak na to? Tady je návod.

Naučte se s holemi správně chodit. Nešvarů kolem sebe vidí instruktor a "vynálezce" nordic runningu Milan Kůtek spoustu. Lidé se s nimi obvykle jen tak procházejí nebo se o ně opírají. „Nic proti tomu, ale to není nordic walking. Tam není žádný výdej energie,“ upozorňuje.

Všechno chce svoje

Jak od chůze k běhu? „Složité to není. Na mých instruktážích začínáme běhochůzí. To znamená, že nohy jdou, ale paže běží.“

Vybavte se delšími runningovými holemi, které mají jiný záběr. Když máte krátkou hůl, zapojíte jen zápěstí, ale u dlouhých celé paže. To odlehčí dolním namáhaným kloubům a paže aktivně pracují, jako na běžkách. Na nich se často jen vezete, nebo můžete upadnout. „Při nordic runningu ne. Máte větší stabilitu.“

Klouby vám budou vděčné

A co hlavně: šetříte si klouby. Milan Kůtek s biomechanikem Alešem Tvrzníkem změřili rozdíly došlapových sil při normálním běhu a nordic runningu. Závěry byly šokující. „Zjistili jsme, že na jednom uběhnutém kilometru se jedná o rozdíly v tunách!“ O tuhle váhu člověk ušetří svá kolena, achilovky a bedra, protože aktivně zapojí horní část těla.

Další výhodou, i když možná trochu okrajovou je, že se při běhu přestanete bát volně pobíhajících psů. Hůl v ruce je obvykle odradí. Stejně jako případné útočníky. „Ženy mi říkaly, že se s holemi se cítí bezpečnější.“

Nouzové řešení

Tahle metoda přišla na svět, stejně jako spousta jiných nápadů, čirou náhodou. Milan Kůtek je rekreačním běžcem a potřeboval přes zimu natrénovat. Sníh nebyl, tak ho intuitivně napadlo vzít běžecké hole a jít si zaběhat do rozšlapaného sněhu. „Bylo to nouzové řešení, ale přišel jsem na to, že se jsem víc funěl, protože jsem do běhu zapojil i vršek,“ vzpomíná. Má nordic running výhody pro začínající běžce? Poslechněte si v rozhovoru.

Milan Kůtek
autoři: eh , Stáňa Lekešová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.