Velký výbuch u Týna měl podle pověsti zabít Marii Terezii, která se převlékla za mlékařku

22. listopad 2016

Stálé vojenské cvičiště a tábořiště bylo u Týna nad Vltavou. Na místě, kterému se dnes říká Velký depot, žili rakouští dělostřelci 150 let. Cvičiště bylo obrovské, mělo zhruba stejnou rozlohu jako celá současná pravobřežní polovina města.

K Velkému depotu dojedete, pokud se z Týna vydáte směrem na Tábor. „Neuhnete doleva na Bechyni, ale pojedete pořád rovně. Zhruba čtyři kilometry nad Týnem je po pravé straně menší kopeček s velice krásným a poměrně velikým barokním sousoším,“ popisuje Martina Sudová z vltavotýnského muzea.

Z původního vojenského tábora nezbylo nic, všechny stavby byly zdemolovány, ale zůstaly tři barokní sochy, které připomínají tragickou událost z roku 1753.

„Do Týna nad Vltavou měla přijet císařovna Marie Terezie a dělostřelci se na to samozřejmě velmi připravovali. Mělo se odbývat velké vojenské cvičení, chystali vojenskou přehlídku a dokonce prý připravovali ohňostroj, aby císařovnu náležitě překvapili. Jenomže právě při přípravě ohňostroje se stalo veliké neštěstí,“ říká Martina Sudová.

Došlo k mohutné explozi, když vybuchla vojenská prachárna. Událost zaznamenal vltavotýnský farář děkan May: „Celá dílna od zapáleného prachu, s dělníky dole i nahoře, jichž počet asi ku devadesáti osobám byl, byla rozmetána. Většina z nich na místě roztrhána a spálena. Velmi mnoho popálených dopraveno do města… Kteří v ležení zůstali, tam také zemřeli a na místě u kříže později postaveného pohřbeni byli. Pozůstalí naživu buď oslepli neb ohluchli a zůstali invalidy.“

K neštěstí se váže i pověst. Podle ní byl výbuch úmyslně připraven jako atentát na císařovnu Marii Terezii a jejího muže Františka Lotrinského. „Pověst zaznamenal týnský sběratel lidového vyprávění pedagog Bedřich Karásek, a to ve dvou verzích. Jedna říká, že Marie Terezie věděla, že jí hrozí nějaké nebezpečí, a tak se prý převlékla ve Veselí nad Lužnicí za mlékařku a inkognito přijela s konvemi s mlékem do Týna. Druhá pověst zase říká, že o nebezpečí neměla tušení, ale naštěstí se jí cestou rozbilo kolo u kočáru a na místo přijela těsně po výbuchu,“ vypráví Martina Sudová.

Historické prameny ale dokládají, že nic z toho není pravdou. „Pověst je krásná, ale nezakládá se na pravdě. K výbuchu totiž došlo před Svátkem Božího těla, to znamená 21. června, a Marie Terezie přijela do Týna až 6. srpna. Takže by musela čtyřicet dní opravovat rozbité kolo u kočáru,“ doplňuje Martina Sudová.

Spustit audio

Související