Velká kočičí máma: Jarmila Tauberová svůj dům otevírá opuštěným kočkám

30. leden 2020

Začalo to jednou domácí kočkou. Pak přicházely další a další. Dnes na zahradě a v domě manželů Tauberových v Chocni žije více než devadesát koček. Protože jim zkrátka chyběl domov.   

Dům Tauberových na Orlickém nábřeží v Chocni vypadá na první pohled docela obyčejně. Brzy ale zjistíte, proč je na zahradě tolik voliér a také drátěných tunelů, které vedou přímo do domu. Tedy, vlastně do kočičího království.   

Kočky z ulice

Jarmila Tauberová se spolu s manželem před 35 lety nastěhovala do domu po rodičích. A protože se tam občas nějaká ta myška objevila, zatoulanou kočku si Tauberovi na svojí zahradě rádi nechali. „Pak ale přišla další kočka a další, nechtěli jsme je vyhánět, bylo nám jich líto. A tak nám postupně přibývaly,“ říká s úsměvem Jarmila Tauberová.

Po pár letech se už Tauberovi starali už o třicet opuštěných koček. „Samozřejmě jsme potřebovali nějakou podporu, proto jsme si zažili kočičí útulek,“ vysvětluje paní Jarmila. Ten dnes funguje jako zapsaný spolek pro názvem Mňau SOS. Stará se o zvířata bez domova, především o kočky, které byly nalezené a odchycené na ulicích, nebo odložené někde v krabici.

Ve většině případů jde o kočky s různým onemocněním nebo zraněním, a tak je péče o ně docela náročná. Bez drobných sponzorů nebo adopce koček na dálku by to Tauberovi jen těžko zvládli. Jen za měsíc kočky sežerou více než metrák granulí.    

Když kočky pomáhají

Manželé Tauberovi kočkám poskytují veterinární péči a důstojné zázemí. Kočky oplocený pozemek domu neopouštějí a zvířata jsou kastrovaná. Tauberovi je nabízejí k adopci, vybrané kočky si mohou zájemci vzít domů anebo je adoptovat na dálku, přijet se na ně podívat a přispět na jejich krmení. V současné době je kapacita útulku naplněna, nová zvířata Taberovi přijímat nemohou. S problémem, kam nechtěnou nebo nalezenou kočku umístit, ale rádi pomohou.

Kočky Jarmily Tauberové pomáhají při felinoterapii klientům Domova seniorů v Chocni

Jarmila Tauberová se kočkám věnuje celou svojí duší a využívá je i pro felinoterapii. S kočkami navštěvuje domov seniorů. V roce 2014 založila chovatelský kroužek pro děti, který funguje při Základní škola Mistra Choceňského v Kollárově ulici. Jarmila Tauberová píše také příběhy, poutavé povídky o kočičím životě nebo osudech jednotlivých koček, které v kočičím domě nad Tichou Orlicí našly domov, si můžete přečíst na webu spolku Mňau SOS.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.