Velká Británie za Českem stojí. Kauza Vrbětice ukázala, s kým je třeba držet, říká britský velvyslanec

Britská ambasáda v Praze odhalila pamětní desku dvojici britských vojáků, kteří se zapojili do boje o Československý rozhlas během pražského povstání. Jaký byl jejich osud? A jaké jsou dnes vztahy mezi Českem a Velkou Británii? Jakub Lucký se ptá britského velvyslance v České republice Nicka Archera. 

Britská ambasáda odhaluje pamětní desku dvojici odvážných britských vojáků, kteří se zásadním způsobem zapojili do bojů o rozhlas během pražského povstání. Jejich příběh byl jedinečný. Můžete ho připomenout?

Čtěte také

Tito dva váleční zajatci, kteří na konci války uprchli ze zajateckého tábora, se setkali s několika Čechy a přes Prahu se snažili vrátit zpátky do vlasti. Ocitli se tu právě v rozhodující okamžik. Když to vypadalo, že se chystá útok na budovu Českého rozhlasu, zajistili si od vůdců povstání povolení blafovat proti Němcům. Před Němci předstírali, že jsou předsunutá hlídka mnohem větší jednotky, a radili německému veliteli, že by neměl podnikat útok na budovu. Nějakým zázrakem tomu německý velitel uvěřil a svým mužům nakázal, aby s útokem přestali. Šlo v podstatě o zapomenutý příběh.

Pražské povstání vzbudilo nelibost sovětského vůdce Stalina, který chtěl, aby Prahu osvobodila Rudá armáda. Stalin Československo považoval za své teritorium. Není současná doba, kdy Rusko místo zbraní nabízí vakcíny nebo jaderné technologie, svým způsobem podobná? Nevymezuje si Rusko své tradiční teritorium?

V roce 1945 spojenci museli přijmout celou řadu nepříjemných kompromisů, v mnoha ohledech nemohli vědět, jaké budou jejich dlouhodobé důsledky. Z tohoto pohledu můžeme dnes litovat, ale všechno bylo důsledkem toho, že strategické priority byly důležité. Všechna tato rozhodnutí se konala už v průběhu války.

Přijde mi fascinující, že i v dnešní době, kdy hovoříme o kybernetických hrozbách, digitálním bojovém poli a podobných věcech, zůstává geografie stále nesmírně důležitá. Dědictví starého rozdělení Evropy je evidentně stále velmi důležité. Narážíme na něj i na neočekávaných místech. Viděli jsme ten mimořádný příběh ruských agentů, kteří způsobili smrt a zkázu a posléze se přesunuli do naší země, kde také působili smrt.

Čtěte také

Říká mi to, že fakt, že jsou Česká republika a Velká Británie spojenci, se nemění. Že i nadále čelíme některým stejným hrozbám a že jim můžeme čelit mnohem efektivněji společně, jako spojenci. 

„Británie za Českem stojí“

Řekl byste, že útok ruských agentů ve Vrběticích svedl Českou republiku a Británii dohromady? 

Nebudu hovořit za českou stranu, ale myslím si, že takováto výzva vás na nejzákladnější úrovni donutí si uvědomit, s kým se máte držet pospolu. A my za vámi opravdu stojíme a kryjeme vám záda. 

Před námi je květen, čeká nás zmenšování ruské ambasády v Praze. To bude výzva pro nás všechny na onom ruském seznamu nepřátelských států, uvidíme, jak se nám podaří udržet naše ambasády v Moskvě v chodu.

Jakou další pomoc může Česko od Velké Británie očekávat?

Určitě můžete očekávat, že efektivní spolupráce bude pokračovat a nebude se o ní příliš mluvit. Protože spolupráce není tím lepší, čím víc se o ní mluví, tak to nefunguje.

Celý rozhovor s Nickem Archerem si můžete poslechnout ze záznamu.

autoři: Jakub Lucký , als
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.