Vedro a sucho zvyšují odběr elektřiny v Česku. Výpadky podle ČEPSu nehrozí

11. srpen 2015

Kvůli tropickým teplotám a suchu roste v Česku odběr elektřiny. Nejvíce spotřebují v parných dnech klimatizace a chladírenská zařízení. Energetická síť v Česku ale zatím přetížená není. Nedostatek elektřiny trápí například Polsko, tamní národní dodavatel PSE musel omezit dodávky pro továrny a velké spotřebitele.

Polská energetická síť je přetížená a riziko havárie je nejvyšší za posledních třicet let.

Premiérka Ewa Kopaczová dokonce vyzvala všechny Poláky, aby elektřinou neplýtvali.

„Měli bychom všichni trochu šetřit energií, hlavně mezi 10. a 15. hodinou,“ vyzvala obyvatele Kopaczová.

V Polsku a Itálii navíc ubývá voda. Sucho negativně ovlivňuje výrobu energie, například v italské vodní elektrárně na řece Ticino.

Snížení výroby elektřiny zaznamenávají také fotovoltaické elektrárny. Kvůli vysokým teplotám vyrábějí méně energie, protože se přehřívají, a jejich účinnost tak klesá.

Česko zatím podobné problémy jako Polsko nemá, řekl Českému rozhlasu předseda představenstva České energetické přenosové soustavy (ČEPS) Vladimír Tošovský. Menší množství elektřiny podle něj souvisí také s opravami energetických zařízení.

„Problém není spojený jenom s tím, že je teplo. V létě se pracuje na energetických zařízeních a soustava není k dispozici v takové kondici,“ vysvětlil Tošovský.

V některých zemích mohou podle něj ovlivnit dodávky elektřiny i problémy konvenčních elektráren. Tošovský ale upozornil, že České republice nic takového nehrozí, protože konvenční elektrárny mají chladicí věže:

„Problém může nastat v okamžiku, kdy budou mít potíže i konvenční zdroje. To se může stát například v době, kdy se vypouští příliš teplé vody do řek, a tudíž i konvenční elektrárny, jako jsou tepelné, budou muset omezovat svoji výrobu. Ne že by se neochladily, ale protože by příliš ohřály vodu v řekách.“

Spotřeba v letních měsících navíc podle něj stále není tak velká jako v zimě.

autoři: tpa , ako
Spustit audio