Vedení Prostějova řeší, jak zabránit vylidňování centra města. Co navrhují majitelé obchodů?

17. duben 2024 11:34

Zástupci prostějovské radnice jednali tento týden s několika desítkami podnikatelů o tom, jak zabránit vylidňování centra města. Podle majitelů obchodů by vedení Prostějova mělo zvážit povolení alespoň dočasného vjezdu na centrální náměstí a také přidat parkovací místa. Vedení samosprávy to zvažuje.

„Pokud chceme konkurovat nákupním centrům, tak bychom nakupujícím v našich provozovnách měli nabídnout stejný nebo aspoň trošku podobný komfort. Neříkám, že tu má parkovat tisíc aut, to je nesmysl. Ale potřebujeme, aby lidé přijeli k nám,“ vzal na setkání si slovo jeden z prostějovských podnikatelů.

Právě kolem možnosti vjezdu do centra města a parkování se točila převážná část debaty představitelů radnice s majiteli provozoven. Ti kritizovali například zamýšlené zrušení parkoviště v křížení ulic Uprkova, Kostelní a Koželužská, kde by místo zhruba padesáti parkovacích míst v těsné blízkosti centra města mělo vzniknout náměstí s posezením.

Dělat další posezení a klidové zóny odporuje myšlence dostat lidi do města.
Jana Nevrlá, majitelka prodejny ovoce a zeleniny na Žižkově náměstí v Prostějově

„Prostějov je sice krásný, má krásné náměstí, miluju ho. Ale dělat další posezení a klidové zóny odporuje myšlence dostat lidi do města,“ myslí si Jana Nevrlá, majitelka prodejny ovoce a zeleniny na Žižkově náměstí.

Podle primátora Františka Jury z hnutí ANO se vedení města bude podněty zabývat. „Všichni měli k dispozici formulář, který mohli vyplnit. Čekáme, až se nám všechny dotazy sejdou. Ty, které zazněli na setkání, jsme si zapsali a určitě se tím budeme zabývat,“ zmiňuje Jura.

Čtěte také

Připouští například možnost, že by lidé mohli do centra zajíždět na omezenou dobu. Zároveň upozornil na to, že v blízkosti centra chce radnice stavět dva parkovací domy.

Podnikatelé pak město naopak chválili za snahu přilákat turisty a pořádání nejrůznějších akcí. Podle ředitelky Městského divadla a také šéfky restaurace v Národním domě Karin Konzbulové je ale problém, že většina turistů ve městě nezůstává delší dobu. „Prostějov má jednu zásadní vadu. Kde ty turisty chcete ubytovat? Nemáme tady ani jeden vyhlášený hotel, kde by ti lidé mohli být ubytovaní a strávit tu víc než jeden den,“ uvedla Konzbulová.

Podle dalších podnikatelů pak městská policie dostatečně nekontroluje například lidi bez domova v centru města a vedení radnice by podle nich mělo zvážit také konání většího počtu akcí na takzvané kuželně, tedy v prostoru před muzeem.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio