Věčné město Řím založili podle legendy božští levobočci Romulus a Remus

Věčné město, jak se Římu také říká, bylo podle legendy založeno 21. dubna 753 před naším letopočtem. Jeho zakladatelé, bratři Romulus a Remus, byli božští levobočci. Jak je to možné? Matkou slavných dvojčat byla Rhea Silvia, dcera krále Numitora, kterou její strýc Amulius po násilném převzetí moci donutil, aby se stala vestálkou, tedy panenskou služebnicí v chrámu bohyně Vesty. Chtěl tak zajistit, aby nezplodila potenciálního zájemce o jeho trůn.

Král Amulius ovšem nepočítal s tím, že v římském panteonu se nacházejí i bohové mužského pohlaví, kteří nepatřili zrovna k výkvětům ctnosti. A tak se stalo, že Rheu Silvii svedl, nejspíš i proti její vůli, samotný bůh války Mars. Následky na sebe nenechaly dlouho čekat a Rhea Silvia porodila dvojčata Romula a Rema.

Bratry našla vlčice

Když se o Marsových levobočcích dozvěděl král Amulius, nechal jejich matku zaživa pohřbít a novorozené chlapce předal svým sluhům s rozkazem, aby je utopili v řece Tibeře. Jenže Romulus a Remus se neutopili. Našla je vlčice, která se o ně starala a kojila je…

To je jen začátek příběhu slavného města a také Římské říše. Pokud si poslechnete náš pořad, dozvíte se mimo jiné, jak rizikové bylo být římským císařem, že už ve starověku si Římané pochutnávali na hamburgeru, a také který film proslavil římské památky.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

autoři: Jan Čenský , Jitka Novotná , Filip Lukeš
Spustit audio

Související