Ve Zlínském kraji od ledna opět zdraží voda, ve Zlíně i teplo

30. prosinec 2020 12:31

Lidé ve Zlínském kraji si v příštím roce připlatí zejména za vodné a stočné. Teplo zdraží pouze ve Zlíně, obyvatelé Vsetína se naopak mohou těšit na zlevnění.

U vody si nejvíce připlatí lidé na Zlínsku. Za metr krychlový vody to bude o necelé 4 koruny více. Nově tedy lidé zaplatí přes devadesát korun. Voda podraží také na Vsetínsku, a to o necelé tři koruny na více než 87 korun. Na většině území Uherskohradišťska se zvýší cena vody z necelých 82 na téměř 85 korun. Na Kroměřížsku, lidé zaplatí něco málo přes 83 koruny za kubík

Nejdražšší voda - 90,47 za kubík zůstává i po zdražení na Zlínsku, nejméně 83,27 korun za metr krychlový zaplatí lidé na Kroměřížsku.

Jako důvod zdražování uvádějí společnosti pokles tržeb způsobený koronavirem, inflaci, zvýšení cen elektřiny a také nárůst nákladů na opravy a obnovu majetku.

Ceny tepla

V roce 2021 porostou i ceny tepla, ale jen ve Zlíně. Tam lidé příští rok zaplatí podle způsobu přenosu až 667 korun. Letos to bylo asi o 15 korun za gigajoule méně. V Uherském Hradišti se cena tepla nemění a radovat se můžou ve Vsetíně, kde teplo dokonce od ledna zlevní, a to téměř o pět procent. Průměrná čtyřčlenná domácnost tam ušetří přibližně 700 korun za rok. Důvodem zdražení ve Zlíně je podle dodavatelů vyšší inflace. Zlevnění ve Vsetíně je díky skutečnosti, že se dodavatelské společnosti podařilo na příští rok levně nakoupit plyn.

Poplatky za odpady a psy

Za svoz odpadu a další služby budou platit lidé stejně jako letos. V Uherském Hradišti byl loni zrušen místní poplatek za psa, což i nadále platí

Spustit audio

Související