Ve vídeňských párcích musí být minimálně 55% masa

17. duben 2013

Výsledky testů párků jsme se věnovali v úterní poradně Dvojky. Více se dozvíme v neautorizovaném a needitovaném přepisu zvukového záznamu vysílání.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dozpívala Mihalia Jackson a už za hodinku bude Dvojka Českého rozhlasu hostit Jana Hrušínského, herce, zakladatele vlastní herecké společnosti, principála pražského divadla Na Jezerce. Tak a teď ale ostrým střihem se přeneseme na úplně jiné téma, protože naproti mně sedí Václav Beneš z časopisu dTest a my budeme teď ve Spotřebitelské poradně mluvit o párkách. Párek, to je pro mnohé posluchače určitě velmi oblíbená a rychlá krmě. Jak je to u vás, pane Beneši, máte rád párky?
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Já jsem párkový člověk, takže já jsem schopen a ochoten párky pojídat poměrně často, nechci říci každý den. Nicméně my jsme tradiční zemí uzenin a těch párků je skutečně velká variace, je jich velké množství a samozřejmě se kvalitativně lidí a my jsme se v testu rozhodli podívat se na jedny, které by měly být z těch lepších.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A dáte si ten svůj oblíbený páreček i poté, co vám vyšel test párků?
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Já jsem asi lehký cynik. Dám si ho, nicméně nechci předjímat nějak cokoliv, ale ty párky, co já jsem si kupoval, tak shodou okolností v testu vyhrály. Takže já nemám ani co měnit na svých zvycích.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Máte správné chuťové buňky. Co jste testovali na párcích? Tak, párky by měly určitě obsahovat maso, kolik masa?
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Tak důležité je říct, že jsme testovali vídeňské párky, což jsou jedny z těch takzvaných vyhláškových uzenin, to znamená takových, které mají určitý minimální definovaný standard, to znamená, je tam stanoveno kolik, čeho tam smí být a kolik čeho tam být nesmí. V případě vídeňských párků je to konkrétně obsah masa, kterého tam musí být minimálně 55 % a může to být pouze vepřové, hovězí a nebo telecí maso. Naproti tomu tam musí být maximálně 40 % tuku v těch párcích, nesmí tam přijít žádné drůbeží pochopitelně, ale také tam nesmí přijít žádné strojní oddělené maso, takzvaný separát, poté se ty párky mohou nazývat vídeňskými. A ten test ukázal, že všechny párky, které jsme otestovali, všechny vídeňské párky si to své pojmenování zaslouží podle vyhlášky, i když některé nutno říci s odřenýma ušima, ovšem i tak jsme mezi nimi nalezli poměrně velké rozdíly.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Milí posluchači, pokud máte jakékoliv připomínky nebo dotazy k párkům, k párkům vídeňským, tak teď můžete nám jednak mailovat své připomínky jejakaje@rozhlas.cz a nebo nám můžete telefonovat 221552525 nebo 221552424 k dispozici je vám pan Václav Benše z časopisu dTest.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
S vámi, milí pánové, milé dámy, budeme dál mluvit ve Spotřebitelské poradně o testu párků a hned dvě posluchačky máme na telefonu, na telefonech 221552525 a 2424 na konci. Dobrý den, vítáme, můžete se ptát.
osoba
--------------------
Pěkné dopoledne.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
I vám, dobrý den.
osoba
--------------------
Tady je posluchačka Olga ze severních Čech. Já se zeptám tak trochu za mého manžela, když si koupíme párky, uzenky, vuřty, mému manželovi se zdají ty slupky takové tuhé, tvrdé, těžko stravitelné a když to potom je delší dobu, třeba on si to loupe jo, a ono to tak potom jako šustí. Tak on by se chtěl zeptat z čeho se to vyrábí, jestli je to jedlé - to asi bude, ale jak stravitelné. Děkuji.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ale jak stravitelné. Ano, děkujem a vezmeme i druhý telefonát. Dobrý den, zdravíme, vítáme.
osoba
--------------------
Dobrý den tady je paní Turbová z Otrokovic. Já bych měla dotaz ohledně těch vídeňských párků, že jsem se setkala v obchodě jsou to vídeňské párky extra nebo prostě lahůdkové, cenově je tam poměrně dost velký rozdíl. Čili jak tam píší, jak říkal ten pán obsah toho masa a v těch procentech, jestli je tam toho masa ještě víc, když jako jsou ty a je to poměrně dražší, nebo jestli je to stejné?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ano, určitě nás poslouchejte, protože řekneme výsledek toho testu. Děkujeme, děkujeme, na slyšenou.
osoba
--------------------
Na shledanou.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak možná o těch obalech, o těch slupkách.
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Ano, co se týče párků, tak samozřejmě tradičně se balily do skopových střev, dnes je to ještě částečně dělá, ovšem samozřejmě těch střev je málo, takže se vynalezl shodou okolností v Československu alternativní způsob, jsou to takzvaná kutizínová střívka. Je to v podstatě přírodní, byť uměle vyráběný materiál založený na celulóze. Čili něco jako jedlý papír. Takže z tohoto hlediska není vůbec třeba se obávat toho, že by to bylo nějakým způsobem nestravitelné. V podstatě by se dalo říct, že je to něco jako vláknina. Ovšem ta střívka se vyrábí v různé tloušťce, v různé jakosti samozřejmě podle toho, kolik stojí nebo kolik je výrobce ochoten do toho střívka investovat. Takže samozřejmě některá z těch střívek mohou být nepříjemná, co se týče těch senzorických vlastností. Takže tam si skutečně můžete vybírat podle toho, jak celkově to střívko spolu s tím obsahem funguje. Ale rozhodně není třeba se obávat nějakých problémů z hlediska nějaké nezávadnosti toho střívka.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, dobrý den, další posluchač je na telefonu. Dobrý den.
osoba
--------------------
Dobrý den, jsem to já?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, jste to vy.
osoba
--------------------
Víte, já vám něco povím. Já jsem jezdila nebo jezdila za mnou kamarádka z bývalých ze Západního Berlína a Západního Německa sem do Československa a vždycky si tu nakoupili uzeniny a říkali: "U nás se to nedá jíst, to je úplně fujtajbl proti tomu, co máte tady." Nevěřili jsme tomu a po revoluci jsme se k tomu tedy dopracovali. Gothajský salám, který býval jeden z nejlepších, se nedá vůbec jíst, protože jejich několik druhů a jeden je horší než druhý. Párky, bývaly za 2,50 obyčejný párky, to se vůbec nedá k ničemu přirovnat. Takže prakticky mě odnaučili jíst všechny uzeniny. Šunka, šunka byla sice jedna, to je pravda asi, jedna vepřová šunka, která, když vám zůstala v papíře, tak seschla. My jsme v nemocnici mívávali šunku jako dietu. Takže, když to pacienti nedojedli, tak to seschlo v tom papíru, dneska vám to buď z plesnivý a nebo je to samá voda. Kuřecí šunka nesmysl, jaká kuřecí šunka, je to samá voda, samá sůl. Chtěla bych vidět ty diety, jestli to dostávají, ti dostávají teda zabrat. Vůbec se to nedá srovnat s ničím a je zbytečný to omlouvat, je to zkrátka nařízený, nějaký nesmyslná receptura, která se musí dodržovat a je to hnusný. Na shledanou.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Rozumím, ano, děkujeme i za tuhle připomínku. Děkuju a ještě jeden dotaz. Dobrý den.
osoba
--------------------
Gorčiková, Teplicko. Já bych si, moment, já si ztlumím rádio.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Určitě, určitě.
osoba
--------------------
Já se chci podělit o zkušenosti s těmi vídeňskými párky, my máme tady v okolí řezníka, který dělá spoustu svých uzenin, dá se říci, že dobré, kvalitní. A co týče vídeňských párků, tak zřejmě občas dováží od různých dodavatelů a je to znát. Já si je kupovala dost často často, byly chuťově výborný, šťavnatý, jo, a jeden čas byly takový jako jsou obyčejný párky, jo, takový, ale pak jsem poslouchala i v televizi ten dTest na vídeňské párky, kde nejvíc zvítězily nějaký delikátní vídeňský párky, ovšem dovezený z Německa, který jsou ve skopových střívkách, bylo tam psáno 83 % masa a byly tedy opravdu dobrý. O to bych se chtěla podělit tady o tu zkušenost.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkuju, určitě, pan Beneš o tom promluví, děkuju.
osoba
--------------------
No, a chci říct, že tedy opravdu jsou dražší teda.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, i k té ceně se dostaneme. Děkuju mockrát. My možná, že můžeme navázat, pane Beneši,na ten telefonát té posluchačky, která si posteskla, že dříve byly ty uzeniny lepší a já bych přidala tady jeden mailový přípodotek, který přišel. Proč nemůže být jednoznačná receptura, a to nejen na vídeňské párky. Myslím, že benevolence v recepturách velmi nahrávají různým spekulantům při výrobě.
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Ano, je to tak. Nemusíme to přímo nazývat spekulanty, nicméně je tady volný trh a každý si takříkajíc může do svých párků dávat co chce. Právě proto jsou tady některé uzeniny, které jsou považovány za tradiční, a to jsou třeba vídeňské párky, u nichž vlastně došlo k tomu, že jsme se částečně navrátili jakoby k tomu času, kdy byly na všechny uzeniny závazné normy a ta receptura byla daná, a to jsou přesně vídeňské párky, u kterých víte, a test to potvrdil, že výrobci dodržují alespoň ten minimální standard. Ona ta vyhláška je velmi benevolentní. Já už jsem tady říkal těch 55 % masa, což je poměrně málo, na druhou stranu to dává výrobcům poměrně široké možnosti, aby se od sebe odlišili nejen kvalitou, ale i cenou. Takže mezi těmi vídeňskými párky najdeme ty, které skutečně jenom přelezly tu laťku a takové, které skutečně obsahují velmi mnoho masa a jsou dobré.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý den, další posluchačka.
osoba
--------------------
Dobrý den, já vás taky moc zdravím, tady je posluchačka z Prahy. Chtěla jsem se, pane Beneši, zeptat na frankfurtské párky, jaký má názor?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme taky, test tedy testoval vídeňské párky dTest, ale zeptáme se, děkuji.
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Marně přemýšlím, nejsem si jistý, jestli frankfurtské párky také patří k té vyhláškové uzenině, jestli tedy mají závaznou, závazně dané složení nebo minimální složení, ale každopádně ony se dokonce někde v zahraničí zaměňují za vídeňské, ono je to dost podobné. Takže určitě to, co pomůže, je podívat se na složení a podívat se na to kolik je tam masa a jaké tam je a jaké tam není.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pane Beneši, tak bychom měli povědět, které ty párky obstály v tom testu ve vašeho časopisu dTest.
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Posluchačka jedna už to naznačila, ty, které získaly úplně nejlepší celkové hodnocení byly delikatesní vídeňské párky Lidl Dulano. Obsahují tedy 82 % masa a kilo těchto párků stojí 187 korun. Dále se dobře umístily vídeňské párky ze Sparu a vídeňské párky pro děti Bilbo uzeniny a určitě bych upozornil na ty, které naším testem v podstatě neprošly, to byla pětice párků, byly to různé párky z pultového prodeje ať už z Globus nebo Coopu, ale také párky Lidl Pico, Tesco párky vídeňské a Zimbo a po nás řezničtí mistři a všem těmto uzeninám je společné to, že se u nich rozcházely deklarované údaje od těch, které jsme tam skutečně zjistili, a to především v obsahu masa. Takže ty párky zpravidla obsahovaly mnohem méně masa, než kolik slibovaly na obalu, byť i některé z nich byly celkově dobré a celkově ten obsah masa měly vysoký, ale zkrátka výrobce předehnal jejich vlastní marketing, což je samozřejmě na škodu.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Čili musí vlastně ty párky obsahovat to, co je uvedeno na etiketě.
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Pochopitelně, i když ho obsahují méně, tak nesmí v žádné případě lhát.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, děkuju moc, pane Beneši, za test párků a těším se zase příště na shledanou. Jinak pokud máte ještě pro pana Beneše nějaký přípodotek nebo otázku můžete pokračovat, pan Beneš zůstává na chatu na webu 2.rozhlas.cz. Mějte se hezky, na slyšenou, na shledanou.
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Na shledanou.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka