Ve Svitavách vzniká výjimečný betlém, který nikde jinde neuvidíte

5. prosinec 2019

Betlém obřích rozměrů vzniká v Městském muzeu a galerii ve Svitavách. Je to soubor několika betlémů, které se našly po původních německých obyvatelích na půdách svitavských domů. Lidé se v době adventu mohou přijít podívat, jak tento unikát rozkvétá pod rukama zkušených restaurátorů.

Betlém, který se právě restauruje, je dílem svitavských umělců z přelomu 19. a 20. století. Vyniká pověstnou německou důkladností. Jednotlivé figury a domy teď renovují ti nejlepší betlémáři z České republiky. Jedním z nich je Kamil Andres, který rozpohyboval i vzácný Třebechovický betlém.

Betlém je zatím v pracovní podobě, ale už teď je jasné, že bude obrovský. Dosahuje patnácti metrů.

„Jedná se o historickou událost. Stavíme nový Betlém z několika betlémů. My ho nejen restaurujeme, ale celý rekonstruujeme. Zachovaly se i dáliny – tedy pozadí, které dávají betlému úžasný rozměr. To všechno jsou originály z 19. století,“ popisuje stavbu Blanka Čuhelová.

Figurky jsou dřevěné a polychromované, stavby a rostliny kombinované ze dřeva a z papíru. Vše je nádherně barevné. „Betlém je typický tím, že je tam hodně staveb. A ty stavby jsou bohaté a reprezentativní. Je tu vidět německá důkladnost a hodinářská přesnost. Kolem oken jsou zdobné okrásky. Příčky tvoří vlepené nitky, v oknech jsou nalepená zrcátka,“ obdivuje práci Kamil Andres.

Svitavský betlém má pohnutou historii

„Mezi dvěma válkami bylo mezi lidmi ve Svitavách 400 betlémů, z toho 40 mechanických. Po válce se většina z nich zničila,“ popisuje situaci ředitelka muzea Blanka Čuhelová. To, co zbylo, zachránili pardubičtí muzejníci. V 60. letech odvezli do Pardubic jednotlivé figury a stavby, které byly polámané a napadené plísní. Betlém zakonzervovali, očistili, a tím ho zachránili.

Čtěte také

Zpátky do Svitav se Betlém dostal v roce 2012. Od roku 2015 už patří definitivně městu. Je to kulturní památka. V současné době se celý soubor postupně restauruje díky umělcům s licencí od Ministerstva kultury ČR. Jedním z nejzkušenějších restaurátorů je Kamil Andres. Betlém bude podle plánů muzea dokončený v roce 2022.

Kamil Andres a jeho cesta k betlémům

Kamil Andres pracoval původně v muzeu v Třebechovicích pod Orebem jako  dokumentátor. Neustále chodil kolem Třebechovického betlému, který ho velmi lákal. Udělal si řezbářské kurzy, aby ho mohl opravovat. A když se stal Třebechovický betlém kulturní památkou, začal studovat, aby získal licenci, která ho opravňovala tento betlém rozpohybovat. Je to jeho celoživotní koníček, díky kterému už Kamil Andres zrestauroval více než dvacet vzácných betlémů po celé ČR.

Spustit audio

Související