Ve středu jsme se zamysleli nad alternativami

23. leden 2013

Martina Kociánová si totiž povídala s lékařkou a zároveň propagátorkou metod nekonvenční medicíny, konkrétně homeopatie a akupunktury, internistkou Věrou Dolejšovou.

Léta pracovala na dialýze. Akupunkturu začala studovat ve snaze ulevit svým pacientům od bolesti. Později se stala jednou ze zakládajících členů lékařských odborných společností metod nekonvenční medicíny a spolupracuje na tvorbě legislativy a propagaci těchto metod u nás i za hranicemi.
O co v alternativní medicíně jde? Proč byla v roce 1996 Česká lékařská homeopatická společnost pro údajnou nevědeckost vyloučena z České lékařské společnosti? Proč je u nás akupunktura považována za nadstandardní péči? A co může pacientům nabídnout homeopatie?
O tom všem byla řeč v magazínu „Je jaká je“.

Věra Dolejšová a Martina Kociánová


Akupunktura
Jedná se o lékařskou disciplínu, která se zabývá prevencí, diagnostikou a léčbou převážně funkčních poruch organismu, psychosomatických onemocnění, bolestivých stavů, alergických nemocí, poruch imunity, návykových chorob, poruch motorických funkcí.
Prevence a léčba pomocí akupunktury spočívá v cíleném ovlivňování organizmu stimulací přesně ohraničených míst na povrchu těla, tzv. aktivních bodů. Stimulaci můžeme provádět zavedením speciálních jehel na určitou dobu (vlastní akupunktura) nebo aplikací jiných podnětů (modifikované techniky akupunktury). Z velkého množství různých podnětů se nejčastěji používá aplikace tepla (moxa, moxování), tlaku a masážních hmatů (akupresura), elektrického proudu (elektropunktura, elektroakupunktura), světla a laserového světla (fotopunktura, laseropunktura), použití magnetů, baněk apod.
Podle charakteru onemocnění a stavu pacienta volíme aktivní body jednak na těle (tzv. klasická, tělová akupunktura), jednak body a zóny mikrosystémů. Z nich nejznámější jsou mikrosystém ucha (aurikuloterapie, aurikulomedicína) a mikrosystém ruky a nohy (jedna z jeho modifikací se nazývá Su Jok, jiná, na chodidle nohy, se nazývá reflexoterapie).
Podstatou účinku akupunktury je působení na regulační subsystémy organismu, nejčastěji jsou ovlivněny nervový, endokrinní a imunitní systém. Cílem akupunkturní léčby je obnovení humorální, vegetativní a energetické rovnováhy organismu.
Zdroj: www.akupunktura.cz

Spustit audio