Ve Sněmovně panuje tichá aliance, které veřejnoprávní média leží pěkně v žaludku, myslí si nový senátor Smoljak

18. duben 2019

Novým senátorem za Prahu 9 se po doplňovacích volbách z minulého týdne stal David Smoljak (nezávislý za STAN). S téměř 20% náskokem vyhrál nad starostou Prahy 9 Janem Jarolímem (ODS).  

Senátní volby v Praze 9 vyhrál scenárista David Smoljak (STAN). Volební účast byla jen 12 procent

David Smoljak

Doplňující senátní volby v Praze 9 vyhrál David Smoljak kandidující za STAN. Získal 59,74 procenta hlasů a ve druhém kole porazil Jana Jarolíma (za ODS). K volbám v sobotu dorazilo necelých 12 procent voličů, v pátek to bylo 8,2 procenta.

Ve druhém kole ale volilo pouhých 11,45 % voličů. „To jsou lidé, kteří Senát považují za důležitý a navíc stačili zaznamenat, že se nějaké doplňovací volby vůbec konají. Není to vlastně tak fatální číslo a svým způsobem je dobře, že volili jen ti, co horní komoru považují za důležitou,“ řekl v Interview Plus nově zvolený senátor David Smoljak.

V prvním kole přitom k volbám přišlo 18,48 % oprávněných voličů. Do stejných volebních místností přitom v řádných volbách (2014) přišlo 37,14 % lidí. Pohrdají voliči Senátem, jak tvrdí prezident Miloš Zeman, a měl by se „vyhladovět“, aby se sám nakonec rozpustil?

„Teď přece všichni vidí, že hraje roli pojistky,“ odpovídá Smoljak. V dobrých časech není vidět, ale v turbulentních, „kdy se ve Sněmovně prosadí vůle jednoho politického uskupení, si najednou všichni uvědomí, jak je Senát jako pojistka důležitý, protože neumožní vítězi poslaneckých voleb radikální změny ústavy nebo volebních zákonů.“

Bůhví, kde bychom podle Smoljaka dnes byli, kdyby v čase opoziční smlouvy nešlápli senátoři na brzdu a souhlasili se změnou volebního systému. „Senát ale taky vrací poslancům nedotažené a nepromyšlené zákony, nebo ty, které projevují momentální vůli politické moci a které se příčí zdravému rozumu nebo přirozenému citu pro spravedlnost.“

Média jsou téma

Mezi priority nového senátora, který má ale jen 1,5roční mandát, patří téma médií. „Je to pro mne důležité, protože ze světa médií přicházím, ale taky kvůli tomu, že se svět s nástupem internetu a sociálních sítí tak hrozně rychle mění a velmi snadno se dá ovlivnit i veřejné mínění,“ vysvětluje.

Boj o Senát na Praze 9: Jan Jarolím (ODS) a David Smoljak (nestraník za STAN)

Vlevo Jan Jarolím - starosta Prahy 9 (ODS) a scenárista David Smoljak (za Starosty).

O přízeň voličů se utkají vítěz prvního kola a starosta Prahy 9 Jan Jarolím (ODS) a scenárista David Smoljak, který kandiduje za Starosty a nezávislé (STAN).

Smoljak vidí roli médií veřejné služby, která nejsou závislá na tom, jestli se, stejně jako ta tištěná média, dobře prodávají nebo ne. „Platí si je koncesionáři a konají nějakou veřejnou službu. Protože se svět tak rychle mění a fragmentuje, jsou média veřejné služby opravdu důležitá.“

Smoljak by chtěl změnit systém voleb do mediálních rad veřejnoprávních institucí. „Dnes jsou pod kontrolou Sněmovny, která má zásadní slovo při volbě členů rad. To není dobře.“ Už před lety přišla platforma Svobodu Médiím, kde nový senátor působí, s návrhem na změnu zákona o České televizi a Českém rozhlase.

Mediální rady = poslanecké hračky

„Chtěli jsme, aby volby do rad probíhaly stejně, jako už léta v Německu, kdy členy rad nominují velké, respektované profesní organizace. Bylo by velmi rozumné, aby se nám tady podařilo do toho procesu zapojit i senátory. Senát tolik nepodléhá jinde vítězným politickým stranám a taky se co dva roky obměňuje.“

Prolomit vlny: Mediální rady by neměly být jedna ruka s vedením institucí, které mají kontrolovat

Vinohradská 12, budova Českého rozhlasu v roce 2018

Ve vyhroceném čase spojila rada Českého rozhlasu své zasedání s výletem do předvánočního Hradce Králové. Protože se na něj tentokrát chystali ve větším počtu novináři a občané znepokojení děním na stanici Vltava, je skoro s podivem, že radní na poslední chvíli neurčili raději Aš nebo Krnov.

Spousta politických matadorů prý ale Smoljakovi tuto aktivitu vymlouvá, protože si prý poslanci tuto hračku nenechají jen tak vzít… „Ale stejně mi znalci pražského prostředí vymlouvali i senátní kandidaturu. Neměl jsem podle nich šanci vyhrát nad oblíbeným starostou Prahy 9, přesto se to podařilo… takže ani v tomto případě by to Senát neměl dopředu vzdávat.“

Podle Davida Smoljaka je důležité Senát vtáhnout do hry i proto, že „dnes poslanci posílají do mediálních rad zástupce, kteří vzápětí hlásají, jak jsou veřejnoprávní média zbytečná, že by je nejraději zestátnili, vyhodili do povětří nebo zrušili bez náhrady. To je ale velmi nebezpečné. Svědčí to ale i o tom, že ve Sněmovně panuje tichá aliance sil, které média veřejné služby leží v žaludku,“ dodává nový senátor.   

Má ale promyšleno, jak poslancům jejich „hračku“ vzít? Jak by řešil financování ČT i ČRo? A patří mediální výuka do škol? Poslechněte si v audiozáznamu Interview Plus. Ptal se Jan Bumba.

autoři: Jan Bumba , lup

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.