Ve škole v Berouně objevili stoletou dlažbu, která splňuje i současné normy

10. březen 2018

Doslova poklady objevili řemeslníci při opravě staré budovy Základní školy v Berouně-Závodí. Například ve sklepě byly víc než 90 let staré skříně. A po strhnutí několika vrstev lin na chodbách se objevila přes 100 let stará dlažba. Pracovníci školy se rozhodli, že jak skříně, tak dlažbu zachrání. A nebylo to vůbec jednoduché.

„Objev bych přirovnala k archeologickému úsilí,“ říká ředitelka Základní školy Beroun-Závodí Hana Kozohorská. Jak dodává, nikdo netušil, že pod několika vrstvami lina se ukrývá krásná dlažba. „Chtěli jsme dlažbu zachránit pro další generace,“ vzpomíná.

Práce podle jejích slov trvaly sedm týdnů. A jak se ukázalo, stará dlažba splňuje i současné normy. „V tom je vidět um našich předků. Dlažba splňuje tzv. protiskluz, který je označen R11. To je nejvyšší možná míra bezpečnosti pro veřejné prostory a zejména prostory, kde se pohybují děti,“ dodává ředitelka.

Poklady se našly i ve sklepě školy. Byly tam dvě staré skříně, které si prý věkem nezadají s historickou dlažbou. „A protože náš šikovný školník je původní profesí truhlář, tak on právě dokončuje záchranu jedné ze skříní, která bude umístěná v této budově a umocní „genius loci“ této školy,“ uzavírá ředitelka.

Sto let stará dlažba v berounské škole splňuje i současné normy
Detail historické skříně, nalezené ve sklepě školy
Historická skříň, nalezená ve sklepě školy, se dočká opravy
Spustit audio