Vávra byl z úplně jiné planety, popisuje život se slavným režisérem Jitka Němcová

„Byl tak nepříjemnej, že zpočátku to byl hec. Pak, když jsme se poznali blíže, jsem zjistila, že je s ním strašná sranda,“ líčí Jitka Němcová začátky vztahu s českou režisérskou legendou Otakarem Vávrou. S Halinou Pawlowskou také zavzpomínaly na studia na FAMU i na společné natáčení.

Scenáristka, režisérka a filmová pedagožka nakonec s Vávrou strávila čtyřicet společných let. „Byli jsme každý z úplně jiné planety. Byla jsem o čtyřicet let mladší, ale žít s ním bylo jako pobyt ve vesmíru, v nepoznaném světě. Bylo to něco úžasného a strašně mě to bavilo,“ popisuje.

Herci se zkazili na telenovelách

S Halinou Pawlowskou zavzpomínaly také na úspěšnou sérii Uctivá poklona, pane Kohn plnou hereckých osobností, kde se Jitce Němcové podařilo dokonce dostat Halinu Pawlowskou do postele s Jiřím Langmajerem.

V posledních letech režisérka natočila oceňované dokumenty o hudebnících Zuzaně Michnové, Vladimíru Mišíkovi a teď chystá film s Davidem Kollerem.

„Přestala jsem točit s herci a herečkami, protože jsem ještě nenašla správnou osobu pro dva celovečerní filmy, které mám napsané, a tak čekám. Herci se zkazili na telenovelách, ale už to začíná být lepší,“ připouští.

Jak Jitka Němcová vzpomíná na setkání s legendárním režisérem Federicem Fellinim? A proč nechtěla, aby Otakar Vávra komentoval její tvorbu?

Speciál Haliny Pawlowské Pokračování za chvilku: Co Čech, to Němcová poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každý den po 12:00 anebo v repríze po 20:00. Každý díl najdete ještě týden po odvysílání na stránce pořadu zdarma. Díly nejsou ke stažení.

autoři: Halina Pawlowská , and
Spustit audio

Související