Vařit jsem začal kvůli děvčatům
Půvabné spolužačky mohou svým způsobem za to, že začal Jan Beneš vařit. V osmé třídě se totiž přihlásil na kurzy domácích prací, aby byl co nejvíce v dámské společnosti. Dnes je z něj Moravský kuchař 2012, jídlo připravuje v jihlavské restauraci B2B. V pondělí byl hostem našeho Tandemu.
Jan Beneš pochází z Prahy, kde při své praxi vařil např. i pro mediální "hvězdu" Zdeňka Pohlreicha. A podobně jako on, razí i Jan heslo "v jednoduchosti je krása". Jídlo by prý mělo mít maximálně čtyři základní chutě, aby každá měla šanci vyniknout. On sám rád připravuje např. zeleninové pyré, s tím ostatně i zazářil v soutěži o titul moravského kuchaře. Pro sebe si nerad vaří, je naopak vděčným strávníkem, nepotřebuje žádná složitá jídla. Janovou oblíbenou pochoutkou jsou babiččiny kynuté ovocné knedlíky.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.