Vaří i pět minut, hlučí jako vysavač a po některých je cítit voda. Jak vybírat rychlovarnou konvici?

9. únor 2023

Jedním z nejrychlejších způsobů, jak si uvařit šálek čaje nebo kávy, je použití rychlovarné konvice. Ta má totiž jediný úkol – co nejrychleji uvařit vodu. Mnohdy je to ale doprovázeno nepříjemným hlukem nebo dochází ke zbytečnému převáření vody. Podle čeho tedy konvici vybírat? Spotřebitelská organizace dTest poslala do laboratoře 17 rychlovarných konvic v širokém cenovém rozpětí, přičemž byla zkontrolována i výsledná kvalita uvařené vody.  

Na první pohled to vypadá, že na rychlovarné konvici není co hodnotit. Opak je ale pravdou. Spotřebitelská organizace dTest zkoumala velmi detailně nejenom samy konvice z hlediska jejich konstrukce a obsluhy, obsáhlé byly i praktické zkoušky vaření vody.

„Zajímalo nás třeba, zda se konvice vypne, když voda dosáhne bodu varu, nebo vaří dál. Zkoumali jsme také hlučnost konvic. Zajímavá byla ale také zkouška případného nežádoucího přenosu pachu z konvice do vody,“ představuje redaktorka dTestu Jana Nováková.

Čaj za minutu a půl

Do laboratoře tentokrát putovalo celkem 17 rychlovarných konvic v širokém cenovém rozpětí od 600 do 5000 korun. V testu rychlosti překvapila konvice Silver Crest z Lidlu, která uvařila litr vody za pouhou minutu a půl. „Naopak nejhorší konvici Bodum Bistro to v této kategorii trvalo více než pět minut, což je opravdu rozdíl.“

Čtěte také

Zajímavostí v tomto ohledu je, že některé konvice disponují možností uvařit vodu na pouhých 80 nebo 90 stupňů, což je výhodné například pro zelený čaj nebo jiné nápoje, které nevyžadují bod varu. „Všechny konvice uvedené teploty dosáhly v pořádku. Problém byl ale u převáření vody. Řadě konvic trvalo ještě docela dlouho, než se vypnuly, přestože voda bodu varu už dávno dosáhla. Například konvice značky Electrolux převařovala vodu ještě dalších 21 vteřin,“ uvádí Nováková.

Naopak při testu pachuti dopadla většina konvic dobře. Citelnější pachuti si hodnotileté všimli jen u výrobku Domo. Lehce zatuchlou příchuť zmínili i u výrobků DeLonghi, Xiaomi a Gorenje. Vnímání pachuti a příchuti je ale věc vysoce subjektivní. To, že někdo cítí pachuť, neznamená, že ji pocítí i ostatní,“ uklidňuje redaktorka.

Výsledky dTestu:

  • Test potvrdil, že všechny rychlovarné konvice jsou bezpečné. Doporučit lze kteroukoli z nich. V celkovém hodnocení nebyly výrazné rozdíly. Zajímavým výsledkem bylo, že konvice značky Domo za 700 korun skončila na 2. místě, zatímco konvice za více než 5000 značky Kitchenaid obsadila 4. příčku odzadu.
  • Nejrychleji uvařila vodu konvice Silver Crest z Lidlu, nejpomaleji Bodum Bistro.
  • Vodu zbytečně převářely například značky Electrolux, Sencor nebo Xiaomi.

Podle čeho vybírat?

Podle čeho tedy rychlovarnou konvici vybírat? „Především bych se zaměřila na kapacitu konvice. A to nejenom na tu maximální, ale i na tu minimální. U některých výrobců je totiž minimální kapacita půl litru, u některých je to ale třeba litr, což je na jeden šálek opravdu velké množství vody.“

Zanedbatelná není ani délka kabelu, tlačítko na otevírání víka nebo třeba zmíněná možnost ohřevu na nižší teplotu. To už ale záleží na preferencích daného spotřebitele.

Spustit audio

Související