Vánoční zastavení: Proč jen děda říct si nedá, smutná pohádka nebo superhit na pomoc hladovějící Africe

18. prosinec 2023

Na konci letošního listopadu se uzavřela životní pouť irského rebela s dosti neřestnými zvyky, ale nezaměnitelným hlasem Shanea MacGowana, výrazné tváře londýnské kapely The Pogues. V její muzice se zasnoubil punkrock s irskou hudbou.

Nejlepší časy prožívala kapela The Pogues v druhé polovině osmdesátých let, kdy v jejím čele stál právě autorsky nadaný zpěvák a nespoutaný piják Shane MacGowan.

Před šestatřiceti roky oslovili Pogues i s pomocí zpěvačky Kirsty MacColl mnoho posluchačů v různých koutech světa Pohádkou z New Yorku, Fairytale of New York.

Hlavní postavou neradostného příběhu, který má též literární základ, je irský imigrant, jenž se v New Yorku s alkoholem v krvi objeví o vánočních svátcích na záchytce. Tam melancholicky vzpomíná na předchozí Vánoce, kdy se zamiloval a vše skončilo smutně.

Takže žádná pohádka to vlastně až tak není. A už vůbec ne pro zpěvačku Kirsty MacColl, která zahynula několik dnů před Vánocemi před 23 roky při potápění se svými dvěma syny v Mexiku u útesu Chankanaab.

Pohádka z New Yorku bude jedním z vánočních hitů minulých dekád, které zazní v pořadu Světla ramp. K tomu přidáme Veselé Vánoce Jaromíra Vomáčky a Zdeňka Borovce (Proč jen děda říct si nedá…), protiválečný song písničkáře jménem Jona Lewie Stop the Cavalry (v Čechách Hana Hegerová Co je toho příčinou) nebo velký britský vánoční hit osmdesátých let s výrazným charitativním podtextem Do They Know It´s Christmas – Vědí, že jsou Vánoce?

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související