Vánoční recept od šéfkuchaře Pavla Mareše
Dnes byl hostem Tandemu kuchař Pavel Mareš.
Starodávný jablečný koláč
těsto:
600g hladké mouky
180g cukru
400g másla
5 žloutků
špetka soli
náplň:
1kg jablek
50g másla
50g cukru
100ml jablečné pálenky
50g mandlových vloček
nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče
šťáva z jednoho citrónu
Z mouky, cukru a studeného másla, žloutků a soli vypravujeme křehké těsto, dáme do fólie a necháme v ledničce odpočinout. Jablka zbavíme jádřinců, nakrájíme na plátky a podusíme na 50g másla. Těsto rozválíme na placku, upravíme do formy na koláč vytřené máslem a propícháme vidličkou. Na těsto rozložíme plátky jablek a pečeme v předehřáté troubě na 150 stupňů asi 25 minut. Koláč posypeme pomerančovou kůrou a cukrem, pokapeme citrónovou šťávou a potom flambujeme kalvádosem. Pečeme dalších 20 minut, posypeme mandlovými vločkam a podáváme ještě teplé.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.