Vánoce, to je pro Brity Charles Dickens. V jeho londýnském muzeu vás přenesou v čase i prostoru

Kdo by měl nejlépe vystihnout ducha vánočních svátků než právě duch?! Možná víte, že hned tři duchy vánočních svátků začlenil do své nesmrtelné Vánoční koledy anglický spisovatel Charles Dickens. Příběh napravení Ebenezera Scrooge patří k těm vůbec nejslavnějším, které se v Británii k této části roku váží.

Dickens vyrůstal v rodině, jejíž finanční situace byla značně nestabilní. „Vánoce pro něj byly tou částí roku, kdy mohl oslavovat hezké stránky života a kdy se cítil pohodlně a bezpečně. Zrodil se v něm ale i pocit, že by měl něco rozdávat dalším lidem,“ myslí si Cindy Sughrueová, ředitelka muzea Charlese Dickense.

„V době, kdy Dickens bydlel na téhle adrese, zažívala Anglie sociálně a ekonomicky velmi bouřlivé období,“ vypráví Cindy, podle níž spisovatel do Vánoční koledy, jako i do dalších děl, promítl své vlastní životní zážitky.

Čtěte také

Tváří v tvář duchovi

Jsme v londýnské Doughty Street číslo 48, tedy v domě, který Dickens se svou rodinou obýval ještě dřív, než se stal opravdu slavným. A nejsme v budově sami…

Duch Jakuba Marleyho a Ebenezer Scrooge v podání Marka Shaera a Juliana Birda

Duch Jakuba Marleyho právě štědrovečerně promlouvá do duše hamižného mrzouta Ebenezera Scrooge. Představuje ho Mark Shaer, jeden z osmi herců, kteří se nenuceně pohybují po domě,.

„Určitě budeme muset improvizovat, protože návštěvníci muzea se budou pohybovat těsně kolem nás. Bude to ale spíš komunikace očima, protože se přece jen musíme držet role,“ říká Mark, který svým vzezřením, včetně řetězů a umouněné tváře, jistě hezkých pár malých návštěvníků muzea dost vystraší.

Od sklepní kuchyně až po půdní prostory člověk prochází jednotlivými scénami dojemného příběhu, kterak o Vánocích lakomý obchodník s dopomocí svou lidskost našel.

Knihy s poselstvím

„Je to mimořádný zážitek stát metr od Dickensova psacího stolu. Vždycky jsem tohoto spisovatele zbožňoval. Dickensovy knihy jsem četl svým čtyřem dětem na dobrou noc a je asi zbytečné dodávat, že jsem v nich sám hrál všechny role,“ svěřuje se Julian Bird, který hraje Ebenezera Scrooge.

Výtisk prvního vydání Dickensovy Vánoční koledy

„Cítím se tady podobně jako v Rose Theatre, kde jste zase pár kroků od míst, kde působil Shakespeare. Dickens je také velká postava celé naší kultury,“ dodává.

Ebenezerovi v povídce tři duchové připomenou jeho vlastní dětství a nastíní dosti děsivou budoucnost, pokud nevyužije poslední, vánoční šanci se z gruntu změnit.

Čtěte také

„Dickens věděl, že je nadaným spisovatelem, a taky se hodně brzy proslavil. Chápal, že může změnit životy mnoha lidí čistě tím, že bude psát příběhy plné kultovních postav, které si lidé zapamatují,“ míní Cindy Sughrueová.

Ve svých knížkách chtěl podle ní tlumočit poselství, že jestliže někdo zbohatl díky průmyslové revoluci, má morální a občanskou povinnost část tohoto jmění věnovat potřebným

Dickensův psací stůl

Malý velký muž

Ředitelka muzea mě pak vede dál po domě a ukazuje mi třeba jediný dochovaný kus oblečení, který patřil Charlesu Dickensovi: „Tenhle kabát si vzal v roce 1870 na recepci pořádanou tehdejším Princem z Walesu, a to jen pár měsíců před svou smrtí.“

Už brzy by měl unikátní kabát být k vidění na figuríně, aby návštěvníci viděli, že spisovatel byl poměrně malý. Měřil jen asi 175 centimetrů.

Dům Charlese Dickense je napěchovaný autentickým nábytkem a předměty, které slavný spisovatel a jeho rodina skutečně používali. Atmosféra v domě vyšperkovaná duchy Vánoc je neopakovatelná a chybí snad jedině to, aby hosté na postavou malého, ale srdcem a umem velkého spisovatele, v jednom z pokojů skutečně narazili.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio