Vaňhova rybárna: Místo, kde se Češi naučili jíst mořské ryby

Naši prarodiče nedali na Vaňhovu rybárnu dopustit. Sídlila na pražském Václavském náměstí a je s ní spjatá pověst jednoho z míst, kde se Češi naučili konzumovat mořské plody. Cestu si k ní našla i další generace, ale dnes už na ni můžeme bohužel jen vzpomínat.

Jindřich Vaňha se narodil roku 1889. Jeho otec Karel provozoval v Holešovicích rybářskou živnost a dva vltavské přívozy. A tak měl Jindřich lásku k rybám v krvi. V pasáži na Václavském náměstí číslo 43 otevřel v roce 1934 rybárnu.

Z akvária na talíř

„Vaňhova rybárna bývala v této pasáži po obou jejích stranách. Směrem od Václavského náměstí stál nejprve studený bufet s různými lahůdkami, jako byly uzenáče, pečenáče, rybí saláty a jiné dobrůtky. Dál byla velmi luxusní rybí restaurace, kde se jedlo stříbrnými příbory s emblémem firmy Jindřicha Vaňhy. Pak tam byl ještě teplý rybí bufet a naproti restaurace Baltic Gril.

Ve velkých akváriích si kupující mohl vybrat tvora, na kterém si posléze pochutnal. To byla nevídaná atrakce! Kuchyně, přípravnu a další provozy Vaňha umístil do suterénu.

Pan Vaňha si předsevzal, že své spoluobčany naučí jíst rybí maso. Do té doby se u nás pojídali většinou jen vánoční kapři. „Proč nepřijít na chuť pokrmům oblíbeným v přímořských státech? Vždyť rybí maso je tak zdravé!“ říkával.

Dnes v pasáži objevíte klenotnictví, luxusní kadeřnictví, dvě restaurace, ovšem nikoliv rybí, banku nebo divadlo

Vaňha provozoval nejen proslulou rybí restauraci na strategicky výhodném místě na „Václaváku“, ale i další pobočky v Praze a dalších městech. Řídil rozsáhlý velkoobchod s rybami, zpracovatelské závody, měl zahraniční kontakty a pronajaté námořní rybářské lodě. Spotřeba ryb v jeho podnicích byla obrovská. Dostával prý dokonce nabídky podobný podnik založit i v zahraničí.

Vaňhova kuchařka je dodnes k dostání

Ryby a pokrmy z nich se staly Vaňhovým koníčkem. Hodně cestoval, pátral po rybích receptech, shromažďoval je a nakonec je vydal v obsáhlé kuchařce. Kniha nazvaná Rybí kuchyně vyšla v průběhu let v několika vydáních, i dnes ji seženete v knihkupectví nebo si ji můžete půjčit v knihovně. Najdete v ní stovky receptů studené i teplé kuchyně, rozdělené na recepty z celých ryb a pokrmy ze zbytků.

Rybí kuchyně - kuchařská kniha Jindřicha Vaňhy

Pojďme se ale podívat zpátky do minulosti. Co bylo s rybárnou po roce 1948? Vaňhův podnik přečkal válku, poté byl ale znárodněn a majitelé odešli do emigrace. Tam Jindřich Vaňha roku 1961 zemřel. Rybí restaurace na Václavském náměstí měla ovšem takový zvuk, že ještě několik desetiletí přežívala. Už tu prý ale nebyly k dostání ryby z dovozu. Někdy okolo roku 1990 zanikla.

Dnes v pasáži objevíte klenotnictví, luxusní kadeřnictví, banku, divadlo a dvě restaurace, které ale nejsou rybí. Zajímavé je, že v sousedním domě knih si můžete koupit Vaňhovu rybí kuchařku. Nad vchodem do pasáže na Václavském náměstí číslo 43 svítí modrá ryba, ale ta s kdysi proslulou Vaňhovou rybárnou už nemá nic společného.