Vamberk - město krajky

24. květen 2014

O tom, že je pěkná trasa mezi Žamberkem a Vamberkem, zpíval kdysi Ivan Mládek. Teď za hezkého počasí je to příjemná cesta, ale v zimě když napadne sníh, tak to není nic moc. Náš reportér Martin Karlík se proto vydal do Vamberka teď, když je tam hezké slunečné počasí. A podíval se jednak na krajky, kterým jako muž sice moc nerozumí, ale snažil se proniknout do tajů paličkování a také navštívil další zajímavá místa ve Vamberku.

Chata na Vyhlídce

Po vzniku Republiky Československé budovali turisté horské chaty na všech možných kopcích. Kromě bud v horách vznikaly i turistické chaty v oblastech pod horami. Jedna taková se v roce 1926 objevila nad Vamberkem. Je ze dřeva a stojí a funguje do dnes.


GPS: 50.118803,16.322376

Muzeum krajky v novém

Muzeum krajky vzniklo ve Vamberku už ve 20. letech 20. století. Několikrát se stěhovalo. Jeho poslední sídlo v dolní části náměstí má za sebou náročnou rekonstrukci, která skončila před pár týdny. Muzeum otevřeli po renovaci tento měsíc a tak jsme byli s mikrofonem jedni z prvních, kdo se na novou expozici vypravil.

Muzeum krajky ve Vamberku

Krajky a muži

Muži se krajkám a paličkování nevěnují tak intenzivně jako ženy, ale občas se najdou výjimky. A v minulosti byli muži pro výrobu krajek velmi důležití. Ženám totiž připravovali rastr, na kterém se vytvářely vzory krajek. Pracovalo se s velmi tuhým papírem a na manipulaci bylo potřeba hodně síly.


Otevřeno: Úterý až pátek 9:00 až 12:00 a 13:00 až 17:00
web: www.vamberk-city.cz/muzeum
GPS: 50.117881,16.28848

Židovský hřbitov

I když není tak známý jako ten v Praze nebo Heřmanově Městci, tak i ve Vamberku najdete židovský hřbitov. Není sice v naprosto dokonalém stavu, ale náhrobky jsou zachovalé. Hřbitov je přístupný zcela volně, takže si ho můžete jít prohlédnout nezávisle na denní či noční době.

Židovský hřbitov ve Vamberku

Otevřeno neustále. Vstup bez omezení a zdarma.
GPS: 50.12173,16.287601

autor: mkk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.