Valentýn v režii anglického humoru. V Kentu řeší zhrzenou lásku s pomocí švábů

V malé zoologické zahradě v anglickém Kentu přišli s originálním nápadem. Lidé mohli po svých bývalých partnerech pojmenovat tamní šváby. Tabuli se jmény vyvěsili na svatého Valentýna hned vedle terária. Do zookoutku ve vesnici Fairseat se vypravil zpravodaj Jaromír Marek.

Steve vybírá z terária macatého hnědého brouka, na délku má dobře šest centimetrů. „Tohle je sameček. Pozná se to snadno – na zádech má takovéto dva rohy,‟ ukazuje mi chovatel švába madagaskarského. Někdy se mu také říká syčivý, podle zvláštních zvuků, které vydává.

Valentýn, americký svátek? Svátek všech zamilovaných má ryze evropské kořeny

Srdce, Valentýn, láska, dekorace, červená

Romantický svátek zamilovaných, nebo svátek, při kterém slaví hlavně obchodníci? I když se dnes mnozí lidé na svátek sv. Valentýna dívají především jako na zvyk importovaný ze Západu, ve skutečnosti má ryze evropské kořeny.

Ode dneška už není jen bezejmenným broukem, stejně jako ostatní zdejší švábi madagaskarští. Jejich jména vyvěsili na tabuli hned vedle terária. Snad švábům nebude vadit, že stejná jména už někdo nosí. „Svátek svatého Valentýna je svátek lásky. Ale kdo není romanticky založený nebo řeší rozchod, mohl se s ním vyrovnat takto. A třeba svoji bývalou lásku tak trochu popíchnout,‟ vysvětluje Steve.

Jméno po ex? Na to jsou moc roztomilí

Každý, kdo švába pojmenuje, dostane certifikát, který bývalého partnera jistě potěší. Kdo by ovšem čekal, že švábi skončí třeba v útrobách ježků, kteří obývají sousední terárium, byl by zklamán. Anebo potěšen. Jméno expartnera ponese šváb celých pět let, tolika se totiž obvykle dožívá.

Máme jich asi pět set a velmi rychle se množí. Když se podíváte do terária, vidíte jich jen pár. Většina z nich je ale zahrabaná v substrátu,‟ vysvětluje chovatel Steve.

Podle chovatele Steva mělo o pojmenování švábů po bývalých partnerech zájem na dvacet tisíc lidí

Do pavilonu vstupuje mladý pár. Jsou evidentně zamilovaní, takže se jich nápad pojmenovat šváby po bývalých partnerech netýká. Alespoň teď. „Já na to tohle nehraju, není to můj styl,‟ říká mladý muž. Jeho partnerka je přece jen sdílnější. Když se ptám, jestli by po svém bývalém partnerovi pojmenovala zdejší šváby, odvětí: „Ne, bylo by mi jich líto. Na to jsou příliš roztomilí.‟

Nezoufejte, jste v pořadí

Zookoutek se netají tím, že v pozadí bláznivého nápadu byla i snaha přilákat drobné dárce. Kdo měl zájem svého švába pojmenovat, zaplatil za to půl druhé libry, tedy asi 45 korun. Obrovská odezva, kterou akce vzbudila, ale překvapila i samotné organizátory.

Vědci zřídili seznamku pro nejosamělejšího žabáka na světě, aby jeho druh nevyhynul

Ze seznamky žabáka Romea

Bolivijští vědci se ve svízelné situaci obrátili na seznamku, aby pomohli zachránit druh starého žabáka Romea, který patří k extrémně ohroženému druhu Telmatobius yuracare. Zřídili mu účet na seznamce Match a doufají, že se jim díky iniciativě podaří vybrat do Valentýna 15 tisíc dolarů.

Zájem zcela překonal naše očekávání. Když jsme to celé rozjížděli, říkali jsme si, že by bylo fajn, kdyby zareagovaly třeba dvě stovky lidí. A během pár týdnů se na nás navalilo 20 tisíc zájemců… A to už něco znamená,‟ usmívá se chovatel. Počet ženských i mužských jmen je podle Steva naprosto vyrovnaný.

Protože kolonie švábů v zookoutku tvoří momentálně jen pět set jedinců a zájemců se ozvalo celkem 20 tisíc, řada jmen zůstane v zásobě. Naštěstí se švábi madagaskarští rychle množí…

autoři: Jaromír Marek , and
Spustit audio

Související