Václav Štech: Třetí zvonění. Hvězdně obsazená bláznivá komedie o zmatcích kolem svatby jako připomínka rozhlasové práce Otakara Koska

22. únor 2022

Vladimír Brabec, Jana Drbohlavová, Jana Paulová, Bob Klepl a další skvělí herci v komedii plné zmatků kolem svatby v rodině purkmistra. Dvojka hru uvádí na svém webu a v aplikaci mujRozhlas jako připomínku rozhlasové práce režiséra Otakara Koska, který zemřel v pondělí 21. února 2022 ve věku 77 let.

Osoby a obsazení: Sadílek (Vladimír Brabec), Ema (Jana Drbohlavová), Kváčková (Jana Paulová), Doktor Hudec (Bohumil Klepl), Růženka (Monika Coufalová), Kaštyl (Stanislav Zindulka), bábi (Antonie Hegerlíková), Pilz (Miroslav Táborský), Kejval (Vladimír Mrva), Posel (Roman Hemala) a Hvězdínský (Aleš Procházka)
Připravil: Otakar Kosek
Napsal: Václav Štech
Dramaturgie: Jana Paterová
Hudba: Michal Rataj
Režie: Otakar Kosek
Natočeno: v roce 2001

Režisér Otakar Kosek natočil přes 100 televizních inscenací a filmů, režíroval hry v Divadle Petra Bezruče, v ABC nebo ve Viole a podepsaný je i pod řadou rozhlasových her. Bláznivou komedii Václava Štecha nejen zrežíroval, ale podílel se i na její rozhlasové úpravě.

Hra samotná měla premiéru v roce 1900 v Národním divadle. Její zápletka těží z propletence lží, intrik a nedorozumění, které zkomplikují svatbu dcery purkmistra Sadílka. Musí se vyřešit záhada ztraceného kufříku i domnělá ženichova nevěra. Svatební obřad se tak ocitá v ohrožení.

Kdo byl Otakar Kosek

Otakar Kosek

Režisér Otakar Kosek se narodil v Brně. Jeho rodina byla v roce 1951 z politických důvodů vystěhována z Prahy a Otakar Kosek nesměl studovat. Vyučil se sazečem a pracoval jako dělník na hlavním nádraží v Praze, později jako kulisák v Národním divadle.

V uvolněných 60. letech na DAMU vystudoval režii a externě pracoval pro televizi v Praze a Ostravě. Po roce 1989 se stal ředitelem programu ČT Ostrava. O televizní tvorbě a etice TV také přednášel na Slezské univerzitě v Opavě. Byl i jedním z režisérů seriálu Ulice na TV Nova.

Za spolupodíl na scénáři filmu Lukáš získal cenu Zlatý střevíček na MFF v Gottwaldově. Za režii téhož snímku dostal hlavní cenu v dětské sekci na MFF v Berlíně v roce 1982. Je držitel i dalších ocenění. Například Ceny posluchačů rozhlasové stanice Vltava za hru Vstaň, prosím tě.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc on-line zdarma na portálu mujRozhlas. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení nebo jako podcast na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související