Václav Malý: Vyhnání sudetských Němců nebylo spravedlivé. K úplnému usmíření ještě nedošlo

16. srpen 2019

Osmdesáté narozeniny oslavil Anton Otte, sudetoněmecký kněz, který za své životní úsilí obdržel mnoho ocenění. Mnoho let se snaží především o smíření Čechů a Němců. Mají ale Evropané jednotnou vizi o míru?

 „Jsme svědky toho, že Evropa se rozdrobuje. Nejde jenom o brexit, ale osamostatňují se i některé celky států jako Katalánsko. Ani v Belgii to není snadné a mohli bychom jmenovat další. Je ale důležité si uvědomit, abychom měli smysl pro celek,“ říká světící biskup pražský Václav Malý.

Čtěte také

Právě Anton Otte je podle Malého člověk, který měl odvahu před několika lety říci, že ke smíření je třeba, aby sudetští Němci uznali svou vinu, které se za druhé světové války dopustili. „To jsem velmi ocenil, že měl tuto odvahu. Bylo to poprvé, kdy jsem to slyšel od někoho aktivního v sudetoněmeckém hnutí.“

Potřeba odpouštění 

„Je statečné, že se dovedl přenést přes smrt svého otce a spolu s dalšími se snaží, aby skutečně mezi sudetskými Němci a českou společností zavládl pokoj a klid,“ říká Malý.

Anton Otte

Otte často mluví o potřebě smíření a odpuštění. V jaké fází se tedy společnost nachází? „V určité části ještě k usmíření nedošlo, ale velká část pochopila, že se nejde pořád vracet. Je třeba vidět současnost.“

Právě ale smíření Čechů a Němců by podle Malého mohlo být příkladem pro Evropu. Důležité ale je říci, co od sebe strany očekávají.

Kolektivní vina je špatná

„Vyhnání Němců na základě kolektivní viny nebylo spravedlivé, došlo k velkým krutostem. Někde už jsou dokonce připomínky těchto událostí. Na druhé straně je ale důležité, aby ze sudetoněmeckého landsmanšaftu zaznělo, že se jde dál.“

Malý také připomíná, že dnešní generace Němců se ani do Česka vracet nechtějí. „Je to uměle živeno a bohužel to hraje roli například při volbách.“

Další témata rozhovoru: Co znamená dodržovat tradiční hodnoty? Co znamená svoboda? Co si myslí o demonstracích v Moskvě?

autoři: Zita Senková , jra
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.