Václav Malý: Kryl byl až nespravedlivě kritický vůči Hradu i Havlovi

7. březen 2014

Neschopnost zatočit s mafiány, bezradnost, neschopnost rozhodovat se, přizpůsobivost a obklopení se kamarády, to prý písničkář vyčítal exprezidentovi.

Naopak „největší chybou Václava Havla bylo, že Kryla nepřijal. Ten hrot v Karlovi zůstal. A mě to na něm mrzelo,“ vzpomíná Mons. Václav Malý. Kryl sám si zase později vyčítal společné vystoupení s Karlem Gottem.

Jako člověk, kterému jde vždy o zásady, to chápal to jako překročení určité hranice. „Tam bylo tenkrát hodně otazníků, ale nebudu kádrovat. V tu chvíli to bylo důležité. Že tihle dva, každý jiný, každý s jinou životní cestou, vystoupili na Melantrichu,“ myslí si Malý.

Čtěte také


Kryl nebyl jazykový exhibicionista

Jeho nadčasové texty si pohrávají s češtinou, „která teď dostává na frak“. Jsou dodnes inspirací.

Na druhou stranu cítil také jistou zklamanost, když po revoluci jeho koncerty přestaly navštěvovat davy lidí. Ale je to „nesmazatelná osobnost. A i dnes mladí, kteří nepamatují rok 89, znají jeho písničky.“

Jak vzpomíná na jejich společná setkání s Magorem? A jaké bylo nedávné osobní setkání s papežem? Má jeho latinský účet na Twitteru smysl? Nezapomínáme pro Ukrajinu na hrůzy, které se věčně dějí jinde ve světě? A co si Václav Malý myslí o lustračním zákonu? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Václav Malý , zis , rota
Spustit audio