Václav Malý: Izraelsko-palestinský vztah je složitější, než říká prezident

6. březen 2015

Prezident Miloš Zeman na americko-izraelské konferenci ve Washingtonu vyzval k solidaritě s Izraelem. A taky k mezinárodní akci proti islámskému terorismu. Jak se máme k tématu postavit?

Český prezident také připomněl slavnou větu „Ich bin ein Berliner,“ kterou John Fitzgerald Kennedy pronesl v 60. letech u Berlínské zdi. Podle hlavy státu bychom dnes všichni měli říct: „Jsme židé.“

Buďme nestranní!

Biskup Václav Malý je přesvědčený, že jde jen o líbivé gesto. „Přirozeně jsem pro to, aby byl Izrael zabezpečen. Na druhé straně izraelsko-palestinský vztah je velmi složitý,“ říká.

Podle Malého je třeba vidět záležitosti na Blízkém východě v celé šíři. „Měli bychom se snažit být nestranní a správně pojmenovat věci. Když jsou špatné, tak jsou špatné, ale zároveň nechat dvířka naději,“ říká.

Problémový premiér

„Například současný izraelský předseda vlády Benjamin Netanjahu je velmi netolerantní a stále rozšiřuje bourání osad na palestinském území,“ dodává Malý.

Čtěte také

Právě Netanjahu vystoupil na stejné konferenci jako Zeman a varoval před uzavřením jaderné dohody s Íránem. Podle některých komentátorů tak cizí státník až moc zasahoval do americké politiky.

„Vztahy mezi Spojenými státy a Izraelem jsou zvláštního rázu, “ připomíná Malý. „V USA žije významná skupina židů s velkým vlivem.“

Roste nenávist?

Netanjahu také už dříve vyzval židy k návratu do svaté země. Je opravdu antisemitismus na vzestupu? „Někde v Evropě ano, ale u nás nic takového nepozoruji. U jednotlivců sice ano, ale nepatří to k atmosféře,“ říká biskup.

Podle Malého je v současnosti třeba rozlišovat mezi judaismem, antisemitismem a oprávněnou kritikou některých kroků státu Izrael.

Které knihy Břetislava Turečka biskup doporučuje? Znají islámští teroristé Korán? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Václav Malý , zis , jra
Spustit audio