Václav Malý: Fidel Castro rozvrátil Kubu a do světa vyvážel násilí

2. prosinec 2016

Falešný hrdina ve státě udavačů? Podle biskupa Castro Kubu v některých oblastech sice posunul dopředu, ale jen relativně. Vůči nejzaostalejším zemím světa. Hospodářství a zdravotnictví trpí nedostatkem. A školství je plné komunistické ideologie.

Minulý týden zemřel kubánský vůdce Fidel Castro. Jeho ostatky nyní putují napříč ostrovem a tuto neděli budou uloženy v Santiagu de Cuba, kde před 57 lety vypukla kubánská revoluce. Jaké je jeho dědictví? „Fidel Castro byl krutý muž, který popravoval své přátele a rozšiřoval násilí do světa,“ říká Václav Malý.

Výhody Castrova režimu?

Světící biskup pražský odmítá všechny běžně připomínané „výhody“ Castrova režimu. „Situace je na Kubě lepší než třeba v Africe, ale například tam nejsou k sehnání léky. Tak co je platné, že vás lékař zadarmo vyšetří, když vás nemá čím léčit.“ A podobné je to i se školstvím.

„Byla tam sice vymýcena negramotnost, ale úroveň vzdělání je nízká a ideologizovaná.“ Castro podle Malého taky naprosto zruinoval kubánské hospodářství: „V Havaně se mi tetelilo srdce nad krásným španělským barokem, ale budovy tam jsou neopravené už celá desetiletí.“

Ostrov udavačů

A jak je to na Kubě s náboženskou svobodou? „Prostor pro církve se rozšířil. Dvakrát tam také byl papež František. Ale svoboda vyznání tam není úplná. Křesťané jsou stále pod dozorem a musí počítat se šikanou, pokud se odváží kritizovat režim. Stále je to diktarura, přestože postihy už jsou díky mezinárodnímu tlaku mírnější.“

Na Ostrově svobody je taky pořád několik desítek politických vězňů. „Je velmi nepříjemné, když vás každý měsíc zavřou na dva až čtyři dny, jste neustále sledován a nemůžete sehnat zaměstnání. Sám jsem to zažil před rokem 1989.“ Kuba je podle Malého stát založený na udavačství.

autoři: Václav Malý , zis , ert
Spustit audio