„Dvouměsíční turné bez své ženy si neumím představit.“ Václav a Eva Hudečkovi u Jana Čenského

21. červenec 2019

Eva a Václav Hudečkovi jsou spolu přes čtyřicet let. Eva píše knížky a hudební virtuos Václav hraje už 52. sezónu a stále má vyprodané sály.

Nedělní devátá hodina ve studiu není pro Hudečkovi problém. Oba totiž vstávají i o víkendu před šestou. Eva ráda po ránu v tichu píše a Václav cvičí na housle. Manžela na koncertní turné doprovází.

„Pro mě je to celoživotní radost, protože slyším hudbu na světové úrovni, hraje ji člověk, kterého miluji a jsme obklopeni lidmi, kteří hudbě rozumí,“ popisuje Eva Hudečková v pořadu My dva a čas.

Eva a Václav Hudečkovi

„Když Eva dělala herectví, často jsem jezdil sám. Třeba na dva měsíce do Japonska. Dneska si nedovedu představit, že bych někam jel na tak dlouho bez Evy. Já jí to oplácím tím, že jsem prvním, kdo čte její knížky a říkám jí svůj názor,“ svěřuje se její manžel Václav Hudeček.

Společně připravují také projekty a příležitosti pro studenty. V Luhačovicích založili Letní akademii, v Praze Svátky hudby a nově Cyklus hudby v Třebíči. A jak dobře se oba manželé znají? Poslechněte si v audiu.

autoři: Jan Čenský , zk
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.